Mysterium
Doen in Utrecht, Leuke plekken

We hebben het Mysterium opgelost!

“Ik wil je graag locken”, twitterde Anna-Maria mij een tijdje terug. Daarmee bedoelde ze dat ze heel graag wilde dat ik de escape room van haar evenementenbureau Puur Utrecht zou gaan proberen. Ik stond te popelen, want ik ben dol op escape rooms. Zo liet ik me eerder vrijwillig opsluiten in de Wolvenplein gevangenis. Het vinden van een geschikte datum was bijna nog ingewikkelder dan het ontsnappen uit de escape room, maar afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver. Ik trad binnen in Mysterium, de geheime middeleeuwse werfkelder van Cornelius Vossius.

Mysterium

Mysterium

Ontsnappen uit een escape room lukt je nooit alleen, dus riep ik de hulp in van mijn wederhelft Elger en mijn slimme vrienden Joost en Lisa. Het is altijd maar weer afwachten of zowel je relatie als de vriendschap stand houdt in zo’n zenuwslopend uur, maar ik nam graag de proef op de som. We verzamelden voor het kantoor van Puur Utrecht aan de Oudegracht en vonden daar op het raam al de eerste hint.

Mysterium

Mysterium

We daalden af naar de middeleeuwse werven waar Mysterium in een hoekje verstopt zit. Het gedrag van mijn groepsgenoten deed mij twijfelen over de hele exercitie. Een eendje zwom stoïcijns voorbij.

Mysterium

Ik haalde diep adem en stapte door de blauwe deur naar binnen. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar dat was volgens mij precies het idee.

Mysterium
Mysterium

Binnen troffen we een typische Utrechtse werfkelder aan. Maar dan wat onheilspellender. Met vreemde objecten en een portret van een man met een vos. En handboeien. Oh oh…

Mysterium

Mysterium

Het is eigenlijk enorm lastig om een stukje te schrijven over een escape room. Je wilt namelijk niets verklappen, want dat maakt de ervaring voor jullie alleen maar minder leuk. Daarom zie je hier nu slechts foto’s van de ontvangstruimte en niet van de kamer zelf. En verklap ik dus niets. Echt niet. Want je moet het gewoon meemaken. Vervolgens bespreek ik graag alles wat er binnen gebeurt is met je. Heel erg graag. Want napraten hoort bij een escape room. Alle rare dingen die er gebeurden, mis gingen of juist goed gingen nog een keer langs gaan en uit den treure analyseren. Heerlijk!

Mysterium

Wat ik wel kan vertellen is dat we uiteindelijk door deze rode deur de kamer van Cornelius Vossius mochten betreden. Nadat deze achter ons gesloten werd, hadden we precies één uur de tijd om te ontsnappen. Als ons dat zou lukken, kregen we van Cornelius Vossius het eeuwige leven. Lukte het niet, dan zouden we voor altijd in de kelder opgesloten blijven. Reden genoeg om keihard ons best te doen.

Mysterium

En het lukte! Na 52 minuten stonden we lichtelijk verbaasd weer buiten. We waren in het begin als een speer gegaan, raakten al snel geobsedeerd door één puzzel die we maar niet op konden lossen en verloren daar waardevolle minuten. Maar plotseling kwam er weer vaart in, werden we op prettige en wat minder plezierige manieren verrast en voor ik het wist losten we de laatste puzzel op, ging het licht aan en kwam onze gastvrouw juichend binnen.

Zoals gezegd zal ik over de inhoud van de kamer niets verklappen, maar zoals je op de foto’s al kan zien, is de sfeer fantastisch. Deze escape room heeft een mooi verhaal, prachtige en bijzondere spullen en afwisselende puzzels die soms aan de geweldige game The Room doen denken.

Als je wilt weten waar ik het nou eigenlijk over heb, moet je Mysterium toch echt zelf een keer proberen. Ik vind persoonlijk dat ongeveer vier mensen die je goed kent het beste team vormen. Communicatie is namelijk het allerbelangrijkste. Denk hardop. Deel wat je ziet. Dan kom je er uiteindelijk samen uit. Gemakkelijk is het zeker niet, 4 van de 10 keer lukt het bij Mysterium niet… Er zitten dus heel wat arme zielen in die werfkelder opgesloten.

Win Mysterium!

Heb ik je enthousiast gemaakt? Dan heb jij geluk. Ik mag van Puur Utrecht namelijk 5x een onvergetelijk uur in Mysterium weggeven! Daar hoef je vrij weinig voor te doen. Laat onder dit artikel een reactie achter en ik laat je op 21 maart weten of jij tot de gelukkigen behoort. Veel succes!

Op de website kun je ook direct een reservering plaatsen. Voor een overzicht van alle escape rooms in Utrecht kun je terecht op escaperoomsnederland.nl. Dan ga ik nu even van mijn eeuwige leven genieten. Groetjes!

Mysterium
Oudegracht 300
3511 NX Utrecht

Website
Kaartje

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

45 Reacties

 • Beantwoord Jitske Koekenbier 11 februari 2017 om 20:57

  Ik zou graag m’n bange moeder naar deze escaperoom willen sturen!

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 12 februari 2017 om 08:47

   Haha, arme moeder. 🙂

 • Beantwoord Pascalle 12 februari 2017 om 09:10

  Toegegeven ben ik nog nóóit in een escape room geweest. Is het vermijding? Is het toeval?
  Ik weet het zelf niet zo goed, maar ik wil dit zo graag en hoe leuke plek om een escaperoom te maken. Ik hóu van de werfkelders in Utrecht. Doe graag mee met je actie, en tof verslag!

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 12 februari 2017 om 18:08

   Mocht je nou niet winnen (de winnaars maken we op 21 maart bekend) dan vind ik dat je het toch een keer moet proberen hoor. Het is zo leuk!

 • Beantwoord Maartje Lindeman 12 februari 2017 om 09:46

  Een escaperoom staat al een tijdje hoog op mijn verlanglijstje!!! Ik fietste van de week over de Oudegracht en zag het pand. Ik dacht nog: thuis even de website opzoeken…en nu kom ik deze column tegen! Ik doe graag mee!

 • Beantwoord Bram Leusink 12 februari 2017 om 10:23

  Gaaf! Ik heb langs de helft van het artikel gescrol, want de verassing van een escaperoom is toch het leukst! Ik doe graag mee

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 12 februari 2017 om 18:09

   Heel verstandig. Geen spoilers maakt de hele beleving het leukst. 🙂

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 21 maart 2017 om 21:47

   Hey Bram. Gefeliciteerd! Jij bent één van de winnaars. 🙂 Ik stuur je een mail met meer informatie over hoe we het precies gaan regelen. Alvast heel veel plezier!

 • Beantwoord Jean-Paul 12 februari 2017 om 10:27

  Leuk verslag, een escaperoom staat al een tijdje op mijn lijstje om te doen. Ik doe dan ookgraag mee aan de winactie :-).

 • Beantwoord Mandy 12 februari 2017 om 10:33

  Het lijkt mij een hele leuke Escaperoom om samen met mijn gezin te doen. Eens kijken of mijn huwelijk hiertegen bestand is.

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 12 februari 2017 om 18:10

   Oei, durf je dat aan? 😉 Mijn relatie met Elger is er heel goed tegen bestand, al word ik wel een bazige trut die hem rond gaat commanderen. 😛

   • Beantwoord Mandy 21 februari 2017 om 06:10

    Ik doe in het dagelijks leven niet anders, dus daar is hij wel aan gewend. 😄

    • Beantwoord Nelleke Poorthuis 23 februari 2017 om 19:05

     Hahahaha! 😀

 • Beantwoord Lieke 12 februari 2017 om 11:41

  Jaaa superleuk! Ik heb nu 2 escaperooms gedaan en tot nu toe altijd weten te ontsnappen. Als spelletjesliefhebber zijn escaperooms mijn lievelings ❤

 • Beantwoord Sanne 12 februari 2017 om 11:42

  Ik heb de helft van het artikel voorbij gescrolld om zo weinig mogelijk van de kamer te zien. Maar wat ik heb gezien, is een enorm toffe sfeervolle kamer. Ik zou dolgraag deze kamer een keer proberen 🙂

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 21 maart 2017 om 21:44

   Hey Sanne. Gefeliciteerd! Jij bent één van de winnaars. 🙂 Ik stuur je een mail met meer informatie over hoe we het precies gaan regelen. Alvast heel veel plezier!

 • Beantwoord Saskia 12 februari 2017 om 16:37

  Ja heel graag! Als importutrechter mag ik dit soort ervaringen en stukkie geschiedenis natuurlijk niet missen!

 • Beantwoord Danielle Heinen 12 februari 2017 om 17:01

  In maart wordt ik 40 dus het zou een heel leuk verjaardagscadeau zijn! En ook een goede test of mijn brein nog wel jeugdig is gebleven 😛!

 • Beantwoord Kim 16 februari 2017 om 07:21

  Wat een gave winactie! Ik doe graag mee. Escaperooms zijn superleuk! Bij de Vlaamse mol hadden ze afgelopen aflevering een soort van escaperoom in een zuid-Afrikaans dierenpark.

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 16 februari 2017 om 16:49

   Nog niets verklappen hoor! Ik heb net aflevering 1 gezien, man wat spannend!

 • Beantwoord Annegreet 16 februari 2017 om 13:32

  Escaperooms zijn zoo vet en het is echt zo tof dat Utrecht al zoveel te bieden heeft op dit gebied. Echt de ideale manier om elkaar super goed te leren kennen met een leuke activiteit. Met mijn schoonfamilie hebben we er nu al drie geprobeerd (Pa, Ma, Broertje + Vriendin, mijn vriend en ik). Sinds een tijdje wonen mijn vriend en ik om te studeren nu in Utrecht en de rest nog in Friesland. Hoog op het verlanglijstje staat de Utrechtse escaperooms ontdekken, maar omdat mijn schoonbroertje en zijn vriendin nog in hun examenjaar zitten in Friesland komt het er steeds niet van. Voor ons zou het dus suuuperleuk zijn om elkaar in Utrecht te treffen voor een escaperoom en een rondleiding langs mooie, nauwelijks bekende plekjes zoals waar jij ook zoveel over volgt. Ik zou heem heeeel graag winnen dus 🙂 liefs!

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 21 maart 2017 om 21:49

   Hey Annegreet. Gefeliciteerd! Jij bent één van de winnaars. 🙂 Ik stuur je een mail met meer informatie over hoe we het precies gaan regelen. Alvast heel veel plezier!

 • Beantwoord Rocco 16 februari 2017 om 16:26

  cool zeg! ideaal om vrienden van buiten Utrecht eens extra kennis te laten maken met deze geweldige stad. Ik doe graag mee!

 • Beantwoord Jolijn 20 februari 2017 om 21:17

  Vorig jaar tijdens een semester studeren in Polen voor het eerst een escaperoom geprobeerd en meteen verliefd geworden – terug in Utrecht is ’t er helaas steeds niet van gekomen weer op avontuur te gaan omdat er de afgelopen maanden een masterscriptie afgemaakt moest worden. Die is nu klaar, dus ik hoef mezelf niet meer met een laptop en koffie op te sluiten, maar zou voor het vieren van mijn naderende afstuderen wel heel graag in Mysterium opgesloten willen worden!

 • Beantwoord John Ouwens 20 februari 2017 om 21:18

  Leuke actie! Zou ‘m graag winnen!

 • Beantwoord Willem 20 februari 2017 om 21:18

  Ik zit elke avond aan tafel met een ware schatzoeker. Ze blijft mij verbazen als het aankomt op speurtochten in het bos en het uitzoeken van raadsels in kranten en blogs. Soms kan ik daar – zeker op regenachtige dagen – wat minder enthousiast op reageren, maar wellicht is dit de mogelijkheid haar dat te doen vergeten. Ze is erg leuk dus hopelijk kan ik haar binnenkort verassen! 🙂

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 23 februari 2017 om 19:05

   Ah, wat lief. 🙂

 • Beantwoord Vin 21 februari 2017 om 08:29

  Wat leuk! Via Twitter zag ik deze winactie én kwam ik op jouw blog terecht. Je hebt er een nieuwe volger bij :-). Vind het altijd leuk te lezen wat er in ons stadje te doen is!
  En ben helemaal gek van escaperooms. Heb er gek genoeg nog geen in Utrecht gedaan, dus zou het heel leuk vinden om dit te winnen.

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 23 februari 2017 om 19:04

   Leuk! Welkom. 🙂

   • Beantwoord Vin 19 maart 2017 om 15:01

    Ik blijf duimen! 🙂

 • Beantwoord Noene 21 februari 2017 om 08:43

  Ontsnappen uit een stad waar ik het liefst opgesloten zit? Challenge (graag) accepted haha!

 • Beantwoord Ellen 21 februari 2017 om 23:28

  Jaaa! Laatst heb ik twee escaparooms op de Croeselaan gedaan en dat smaakt naar meer. Wat is de meest bijzondere escaperoom van Utrecht? Dat wil ik wel uitvinden.

 • Beantwoord Denise W. 25 februari 2017 om 08:55

  Ah da lijkt me zo leuk om eens meegemaakt te hebben. Ik doe graag mee met deze toffe winactie!

 • Beantwoord Wim Merlijn 1 maart 2017 om 08:52

  Als geboren & getogen Utrechter ben ik uiteraard regelmatig langs dit deurtje gekomen en mij vaak afgevraagd hoe het er van binnen zou zijn. Ik ga de uitdaging graag aan.

 • Beantwoord Dennis Ligthart 1 maart 2017 om 14:16

  Leuk verslag. Ik doe graag mee met deze winactie.

 • Beantwoord Eline 1 maart 2017 om 14:30

  Wauw tof zeg! Vette locatie ook! Sinds 2 dagen een appartement op het Neude, dus ready to explore the city 😍

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 6 maart 2017 om 16:39

   Wat een toplocatie! 🙂

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 21 maart 2017 om 21:51

   Hey Eline. Gefeliciteerd! Jij bent één van de winnaars. 🙂 Ik stuur je een mail met meer informatie over hoe we het precies gaan regelen. Alvast heel veel plezier!

 • Beantwoord Pascalle 19 maart 2017 om 09:31

  Oe ben benieuwd! Dacht dat ik gewoon niet gewonnen had maar de winactie loopt gewoon nog. Tof! Ben benieuwd 🙂

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 20 maart 2017 om 11:10

   Haha, ja, nog heel even geduld. 🙂

 • Beantwoord Bob 19 maart 2017 om 13:50

  Hoi Nelleke, zonder de inhoud te verklappen heb je mij en 3 vrienden wel heel erg enthousiast gemaakt over Mysterium! Wij willen deze uitdaging graag aangaan.
  Wie wij zijn? Wij zijn 4 vrienden die bij elkaar gekomen zijn doordat onze vriendinnen (en inmiddels ook 1 echtgenote) samen hebben gestudeerd. Ondanks verschillende achtergronden en verspreid over het land klikt het heel goed tussen ons. Wellicht is dat een sleutel voor een succesvolle escape uit Mysterium? Zoals gezegd, wij gaan die uitdaging graag aan.

 • Beantwoord Miranda 19 maart 2017 om 21:15

  Ah wat leuk. Lijkt me heerlijk om te zien of die vriend van mij nou echt zo goed in dit soort dingen is als dat hij zegt te zijn 😉

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 20 maart 2017 om 11:09

   Haha, goede reden! 😀

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 21 maart 2017 om 21:50

   Hey Miranda. Gefeliciteerd! Jij bent één van de winnaars. 🙂 Ik stuur je een mail met meer informatie over hoe we het precies gaan regelen. Alvast heel veel plezier!

 • Beantwoord Chantal 20 maart 2017 om 07:52

  Laatst met 3 vriendinnen een Escaperoom gedaan. Bijna ontsnapt… dus een goede reden om een andere Escaperoom te proberen en daar wel uit te ontsnappen. Jij omschrijft het geheel zo enthousiast dat dit me een mooie lijkt om die nieuwe poging te wagen. Wie weet krijgen wij Cornelius Vossius het eeuwig leven…

 • Laat je horen