doen in Utrecht
Doen in Utrecht, Hardlopen, Lekkere plekken, Leuke plekken, Mooie plekken

Wat is er te doen in Utrecht?

Lin van Dailylin.nl heeft op haar blog de leuke categorie 9x doen in... Met, je voelt het natuurlijk al aankomen, negen tips om iets leuks of lekkers te doen in een bepaalde stad. Ze vroeg mij een editie over Utrecht te schrijven en ik voelde me enorm vereerd. In een ommezien had ik negen tips en de bijbehorende foto’s paraat. Het resultaat vind je uiteraard op Dailylin.nl, maar ik bedacht me dat mijn lieve lezers hier natuurlijk ook wel geïnteresseerd zijn in negen dingen om te doen in Utrecht. Dus bij deze!

Ik woon nu ruim zeven jaar in deze geweldige stad en nog iedere dag ben ik daar heel gelukkig mee. Utrecht is precies goed en van alles tegelijk. Klein en groot, jong en oud, hip en gemoedelijk, verrassend en soms ook lekker normaal. Ik steek mijn liefde niet onder stoelen of banken, dus vroeg Lin me of ik dit artikel wilde schrijven. Maar natuurlijk! Hieronder negen toffe dingen om te doen in mijn favoriete stad. (En als je goed leest zie je dat ik er stiekem veel meer tips in verwerkt heb…)

Nieuwegracht

doen in UtrechtVergeet de Oudegracht. Die kennen we zo onderhand wel. Wandel eens langs de Nieuwegracht – die helemaal niet zo nieuw is want aangelegd in 1390 – en geniet van de rust die de rijke historie van deze stad uitstraalt. Eigenlijk is het nog veel beter als je niet gaat lopen, maar gaat varen! Huur een elektrische sloep of een waterfiets want dan mag je ook de Nieuwegracht op. Utrecht is het allermooist vanaf het water.

Ooster- & Westerkade

doen in UtrechtOp de Ooster- en de Westerkade schieten de toffe dingen als paddenstoelen uit de grond. Dit stukje Utrecht is niet zo bekend bij toeristen, dus dat is mooi. Ga lunchen bij Broei en drink koffie bij de leuke Koffie Leute jongens in het Brauhaus. Lekker eten doe je bij Gare du Sud en Vaartsche Rijn en eigenlijk mag je het piepkleine brugwachtershuisje ook niet overslaan. Binnenkort kun je je daar bij Cuts & Caffeine laten knippen en scheren of “gewoon” koffie drinken.

Shoppen

doen in UtrechtSla Hoog Catharijne alsjeblieft over. En voor de Steenweg het liefst ook. Voor de leukste winkels van Utrecht ga je naar de Zadelstraat (tevens één van de mooiste straatjes van Utrecht, met uitzicht op de majestueuze Domtoren), Lijnmarkt, Voorstraat en Twijnstraat. Mijn favorieten: All The Luck In The World (sieraden en prulletjes), It’s A Present (voor cadeautjes dus, maar dat kan ook prima voor jezelf) en Revenge (fijne kledingwinkel met goede kapper).

Hardlopen

doen in UtrechtAls je in Utrecht op straat loopt, spot je bijna altijd wel ergens een hardloper. Het liefst ren ik buiten de stad. Over het Jaagpad langs de Kromme Rijn door Rhijnauwen en landgoed Amelisweerd. Het is zo mooi daar! In de binnenstad is het Zoocherpark mijn onbetwiste favoriet. Dit park is eigenlijk meer een lang wandelpad langs de Singel en daarom zeer geschikt voor een stukje rennen. Overigens ben je op maandagavond ook altijd welkom in het Lepelenburgpark voor een gratis hardlooptraining van de Girls Running Squad.

Wilhelminapark

doen in UtrechtUtrecht heeft een paar prachtige parken, maar mijn persoonlijke favoriet is het Wilhelminapark. En niet alleen omdat ik hier vlakbij woon. Het is gewoon een prachtige omgeving vol met eeuwenoude bomen en andere bijzondere flora. In de zomer tot heel laat barbecueën en biertjes drinken op het gras, in de winter schaatsen op de grote vijver.

Hamburgers eten

doen in Utrecht Hamburgers zijn mijn lievelingseten. Niet die van McDonalds, maar echt goede gourmet burgers. Die zijn gelukkig in Utrecht ook overal te krijgen. Mijn twee favorieten zijn Firma Pickles (burgers en wijn vormen een fantastische combinatie) en Meneer Smakers (altijd de frietjes erbij bestellen, anders krijg je spijt.)

Terrasje pakken op het Ledig Erf

doen in Utrecht Iedereen kent de Neude wel als een plein met veel terrassen. Maar eigenlijk zit ik daar nooit. Ik vind het Ledig Erf veel fijner. Er zijn maar een paar café’s (Ledig Erf zelf, filmhuis Louis Hartlooper en eetcafé de Poort), maar het bijzondere pleintje heeft erg veel sfeer. Het geroezemoes op een warme avond vind ik één van de mooiste geluiden van de stad.

Koffie drinken

doen in UtrechtEen beetje rondhangen in koffietentjes vind ik eigenlijk in iedere stad fijn om te doen. Krantje lezen, mensen kijken, taartje smikkelen. In Utrecht doe ik dat het liefst bij het eerder genoemde Brauhaus, 30ml’t Koffieboontje aan de Oudegracht en bij de heren van The Village.

Kunst in het donker

doen in Utrecht De allerleukste manier om ook een beetje cultuur op de snuiven in Utrecht is in het donker de Trajectum Lumen route te lopen. Dat kan met een gids, maar ook alleen met een plattegrond of de app op je telefoon. Op de prachtigste plekken in de oude binnenstad kom je indrukwekkende lichtkunstwerken tegen.

Meer Utrecht tips? Ik schrijf hier natuurlijk regelmatig artikelen over toffe plekken en leuke dingen. En mijn lijst op Foursquare geeft ook een goed beeld van waar ik vaak te vinden ben. Veel plezier!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

13 Reacties

 • Beantwoord Saskia 20 oktober 2015 om 16:06

  Leuk bericht Nelleke! Dank je wel.
  Woon hier nog niet zo lang dus ga je tips zeker gebruiken!
  Maar ik begrijp je passie voor deze stad al helemaal!!!

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 20 oktober 2015 om 19:07

   Graag gedaan! Veel plezier met de stad ontdekken. 🙂

 • Beantwoord suzanne 6 november 2015 om 20:35

  Heel leuk bericht! Ik woon zelf in Rotterdam en ken Utrecht eigenlijk helemaal niet zo goed. Maar weet nu wel waar ik moet zijn als ik naar Utrecht ga! 🙂

 • Beantwoord suzanne 6 november 2015 om 20:39

  Ohja en hele mooie foto’s:)

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 7 november 2015 om 16:47

   Dank je wel! Snel een keer langskomen hoor. 🙂

 • Beantwoord Steef Schinkel 16 januari 2016 om 23:58

  Ahoy Nelleke, groot compliment geef ik je als geboren en getogen Utrechter voor jouw prachtig fotomateriaal en leuke Utrechtse sfeerverhalen. Zet ze met naamsvermelding en plezier graag op site: Utrecht van vroeger heden etc. Ga zo door en als dank we geven je 2 vrijkaartjes voor een van onze voorstellingen in ons Rijksmonument van het Schiller Theater Place Royale! Kun je wederom een leuk sfeerverhaal en foto’s van gaan schieten, groet namens Ook Hannie, Steef Schinkel, corr. graag via info@schillertheater.nl

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 19 januari 2016 om 15:39

   Dank je wel Steef! En wat een leuk aanbod. Ik ga je een mail sturen.

 • Beantwoord Elles 20 april 2016 om 11:01

  Leuke tips! Je foto’s stralen echt de gezellige sfeer van Utrecht goed uit! 😀

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 21 april 2016 om 14:33

   Dank je wel! Ik doe mijn best. 😉

 • Beantwoord Arie Noordermeer 10 juli 2016 om 11:47

  Lieve Nelleke,
  Leuk als iemand zo verknocht is aan haar stad! Zin om een keer op een rustige zondagmorgen met de klokkenluiders mee de Domtoren op te gaan? Mail naar info@klokkenluiders.nl.
  Arie Noordermeer

 • Beantwoord greetk Keirsmaekers 31 augustus 2017 om 15:19

  Ik zoek een leuk en gezellige slaapplaats, B&B ofzoiets (niet mega-duur, enkel ontbijt is ok of zelfs zonder ontbijt) waar ik met mijn 2 zussen kan overnachten. We willen 2 dagen in Utrecht rondstruinen eind september.

 • Beantwoord bartel 18 december 2017 om 17:05

  Voor toffe dingen in Utrecht, check ik altijd even http://event.goto

 • Laat je horen