kerstballen
Mooie mensen

Utrechtse kerstballen van Noest

Op zaterdagmiddag liep ik bewapend met mijn fotocamera door het Wilhelminapark. Dat is op zich niet zo vreemd, dat doe ik wel vaker.  Maar deze keer beende ik vastberaden naar de eerste de beste dennenboom die ik kon vinden. Ik wilde namelijk mijn nieuwe houten kerstballen van noest fotograferen. En aangezien ik nog geen kerstboom in huis heb (dat mag van Elger altijd pas op 6 december, zo flauw), moest ik de straat op.

kerstballen

kerstballen

kerstballen

noest

Vorig jaar zomer maakte ik voor het eerst kennis met Tom van noest en kocht ik voor Elgers verjaardag een prachtige snijplank. Ik vind zijn concept erg tof: Tom werkt alleen met Utrechts stadshout van bomen die gekapt moesten worden. Die geeft hij een tweede leven als snijplank, sleutelhanger, speculaasplank, krukje, tafeltje of broodplankje en nu dus ook als kerstbal.

kerstballen

kerstballen

Kerstballen

Het begon voor Tom allemaal met snijplanken. Maar bij het maken daarvan hield hij kleine stukjes hout over die rechtstreeks de kachel in gingen. Zonde! Daarom begon hij daarvan sleutelhangers in de vorm van de Domtoren te maken. Dat sloeg aan en inmiddels hebben meer dan 5.000 mensen de trots van onze stad aan hun sleutelbos hangen. Vorig jaar kwam daar tijdens de feestdagen het eerste kerstproduct bij, een 3D kerstdom voor in de boom. Maar Tom zit nooit lang stil en bedacht voor dit jaar weer twee nieuwe ontwerpen.

kerstballen

kerstballen

kerstballen

kerstballen

Skyline

Over het eerste ontwerp kunnen we kort zijn: een prachtige Domtoren. In de andere kerstbal staan acht iconische Utrechtse gebouwen: de Domtoren, de Inktpot, het Rietveld Schröderhuis, het Stadskantoor, de Rotsoord watertoren, molen de Ster, de Verrekijker en… eh… ik heb geen idee welk gebouw nummer 8 is. Herkennen jullie hem? Help!

Een leuk detail: op alle producten van noest vind je de herkomst van het hout. Dus mijn Domtoren kerstbal is gemaakt van een 222 jaar oude Belgische iep uit het Moreelsepark en mijn Skyline kerstbal van een 45 jaar oude Huntingdon-iep uit de buurt van de Daalsetunnel. Zo leuk om te weten!

Waar te koop?

Deze prachtige houten kerstballen zijn op verschillende plekken te koop. Je kunt ze bestellen in de webshop van noest maar ze zijn ook te koop in verschillende Utrechtse winkels zoals de museumwinkel van het Centraal Museum, Swordfish & Friend, Bij Kees, ZININ en De Kast. Een lijstje met alle winkels vind je hier. En tot slot staat Tom de komende tijd ook met zijn prachtige producten op de Utrechtse kerstmarkten. Ik kan niet wachten tot ik op 6 december eindelijk mijn kerstboom op kan tuigen!

Disclaimer: ik heb deze twee kerstballen gratis van Tom gekregen maar heb niet betaald gekregen voor dit artikel.

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Beantwoord Jamey 29 november 2016 om 12:20

  Wat zijn ze leuk zeg!

 • Beantwoord Linda 30 november 2016 om 14:01

  Wat een mooie kerstballen! En zo’n uniek, mooi bedacht concept 🙂

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 5 december 2016 om 12:09

   Ja hè, ik vind het ook een heel tof concept. Ik hou van dit soort dingen! 🙂

 • Beantwoord Bij Kees 1 december 2016 om 22:47

  Sinds vandaag ook verkrijgbaar Bij Kees, de foodspeciaalzaak van Utrecht Zuid aan de Rijnlaan 9.

  Kaas, olie & azijn, de grootse collectie ciders en een keur aan lokale bieren. Wijntje bij je kaasje? Ook die heeft Bij Kees

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 5 december 2016 om 12:08

   Ah, goed om te weten. Ik voeg het toe!

 • Beantwoord Jacqueline 3 januari 2017 om 00:42

  Nummer acht is het oude postkantoor (Neude)

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 5 januari 2017 om 21:00

   Klopt! Ik had het ook even aan Tom gevraagd en die bevestigde mijn vermoedens. 🙂

  Laat je horen