UtrechtDownUnder
Doen in Utrecht, Kunst

UtrechtDownUnder: kunst in Utrechtse werfkelders

Bij UtrechtDownUnder zie je altijd actuele kunst op verrassende locaties. In het voorjaar van 2015 schreef ik bijvoorbeeld over de expositie Onder Controle in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. Afgelopen weekend zag ik Utrecht en een heleboel kunst opnieuw vanuit een bijzonder perspectief: werfkelders. In deze bijzondere ruimtes aan de Oudegracht is de komende twee weekenden nog actuele kunst te zien van 36 verschillende kunstenaars. Ik bezocht afgelopen weekend deze 19 werfkelders tussen het Wed en de Twijnstraat. Een beknopt fotoverslag zodat je hopelijk nieuwsgierig genoeg wordt om zelf te gaan kijken.

UtrechtDownUnder

Ik bezocht alle kelders op één zonnige zondagmiddag en dat was lekker trapje op, trapje af. Ze zijn gelukkig gemakkelijk te vinden dankzij de paarse ballonnen.

UtrechtDownUnder

Het kijken begint al met het prachtige uitzicht dat je hebt vanaf de werven. Wat dat kopje thee daar doet, weet ik ook niet precies.

UtrechtDownUnder

Gekke voetjes van Roy Vastenburg in de kelder van Kafé België.

UtrechtDownUnder

Naast de kunst die zoals hier echt gemaakt is voor de ruimte, is het ook heel leuk om al deze kelders in te kunnen en mogen. Ik werk zelf in een pand aan de Oudegracht, mèt werfkelder, dus ik bevind me dagelijks in zo’n bijzondere ruimte. Maar iedere kelder is compleet anders en ze zijn niet met elkaar te vergelijken. Iedereen vindt het toch leuk om bij anderen binnen te kijken?

UtrechtDownUnder

De werven zelf zijn ook sprookjesachtig mooi.

UtrechtDownUnder

Vogels in fantastische kleuren van Daniëlle Frenken in presentatieruimte van Walraven.

UtrechtDownUnder
UtrechtDownUnder

Deze schilderijen van Bas Lobik vond ik fantastisch. De kunstenaar was zelf ook aanwezig, extra leuk om ook de maker van het werk te kunnen spreken. We hadden het er onder andere over dat kunst vastleggen op een foto weer een kunst op zich is. Die ik in dit geval niet helemaal beheers, waardoor ik je aanraad deze werken toch echt even in het echt te gaan bewonderen.

UtrechtDownUnder

In sommige kelders was het volkomen onduidelijk wat er bij de expositie hoorde en wat er onderdeel is van de kelder. Heerlijk, om af en toe zo vertwijfeld rond te dwalen.

UtrechtDownUnder

Het zorgde ervoor dat ik door mijn lens kijkend soms meer gevangen werd door de kelder, zoals hier in de winkel van Bitropolis, dan door de kunst. Helemaal niet erg, dat maakt UtrechtDownUnder juist zo leuk!

UtrechtDownUnder

Van deze tekeningen van Halina Zalewska in de Yogakelder was het ik met meest onder de indruk, bijzonder aangrijpend, vooral de allerlaatste.

UtrechtDownUnder

Trapje op, bruggetje over, trapje af.

UtrechtDownUnder

UtrechtDownUnder

Niet alle kelders zijn netjes opgeruimd voor deze expositie. ‘De opslag van Sybrand’ is precies dat. De opslag van Sybrand. En een heleboel albinospinnen die waarschijnlijk nooit daglicht zien. Fascinerend en bevreemdend. En dat was de installatie van Goof Kloosterman in deze kelder ook.

UtrechtDownUnder

UtrechtDownUnder

Het was wel echt een prachtige dag zeg…

UtrechtDownUnder

Mooie grafische werken van Vincent de Boer. Gewoon, bij iemand in de keuken.

Hopelijk heb ik je een beetje enthousiast gemaakt voor deze bijzondere expositie van UtrechtDownUnder. Want als je van kunst houdt, Utrechtse werfkelders interessant vindt of gewoon geniet van bij mensen binnen gluren, dan is dit een must. De komende twee weekenden openen de kelderdeuren zich weer voor jullie. Tickets koop je voor € 6,- bij café de Morgenster of Kafé België en vervolgens kun je met dat kaartje alle kelders in. Alles wat je wilt weten vind je natuurlijk ook op de website van UtrechtDownUnder.

Als je gaat, laat me dan alsjeblieft weten wat je er van vond. Wat maakte indruk? Welke kelder vond jij het meest bijzonder? Ik ben heel benieuwd.

Website
Kaartje

UtrechtDownUnder
Tickets € 6,-
Vrijdag 1 t/m zondag 3 september
Vrijdag 8 t/m zondag 10 september
13.00 tot 18.00 uur

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat je horen