tour de france utrecht
Plaatjes

De Tour de France in Hartje Utrecht

Gisterochtend voelde ik me een alien. Ik was geland op een planeet die ik niet kende. De wezens die daar rondliepen deden dingen die ik niet begreep, om redenen die ik niet wist te achterhalen. Het was koers. En 33 graden. Ik mag dan wel nooit sport kijken, niets van wielrennen begrepen hebben en een wintermeisje zijn, ik zou het mezelf nooit vergeven als ik op deze bijzondere dag binnen zou blijven. Dus trok ik zo min mogelijk kleren aan en deed wat ik kan en wat ik ken. Door Utrecht struinen en foto’s maken. Hieronder een verslag in 47 foto’s. Van de Tour de France in Hartje Utrecht.

tour de france utrechtHet doel van mijn tocht door de stad was drieledig. Foto’s maken, niet oververhit raken en me uiteindelijk aansluiten bij mijn vrienden Arno en Kirsty die al vanaf half elf die ochtend een plekje onder de Kruisvaartbrug bezet hielden. Gewapend met een kaart met de toegestane looproutes, voetgangersbruggen, toiletten en feestlocaties, besloot ik in het Wilhelminapark te beginnen. Daar was niemand. De stem van de verslaggever die op groot scherm te zien was, schalde over een leeg grasveld.

tour de france utrechtToen ik beter keek, bleek het toch niet zo uitgestorven als ik dacht. In de schaduw van het park hielden zich mensen op, maar of het tourliefhebbers waren viel te betwijfelen.

tour de france utrechtIn het Maliekwartier besloot ik de gele stoeptegels te volgen.

tour de france utrechtDat bracht me op een braderie. Ik had ook iets met stippen aan moeten trekken.

tour de france utrechtBij de kraam van Hooi kocht ik een groene smoothie. Dat leek me verstandig.

tour de france utrechtEr ontstond een rare situatie op deze braderie. Vanwege de hitte zocht iedereen zo veel mogelijk de schaduw op en liepen ze achter de kraampjes langs, in plaats van op straat.

tour de france utrechtGelukkig waren er een paar halfnaakte waaghalzen toch bereid om te dansen, terwijl de DJ even een bammetje kaas naar binnen werkte.

tour de france utrechtIk sloot me vlug aan bij deze mevrouw. Even uitpuffen op een bankje in de schaduw. Ik had ondertussen al een heleboel feest gezien, maar nog geen fietsers of stuk parcours. Achter mij stond een kraam waar ze Tour souvenirs verkochten. Het was bijna allemaal uitverkocht.

tour de france utrechtHet wapperde.

tour de france utrechtIk voelde dat ik dichterbij daar-waar-het-gebeurt kwam.

tour de france utrechtVia de voetgangersburg verplaatste ik mezelf naar de overkant.

tour de france utrechtIk was vooral gefascineerd door de bewijzen dat ook het leven zoals ik het ken gewoon doorging. Dat er mensen zijn die stoïcijns doorgaan. Je moet wel, als postbode.

tour de france utrechtDe organisatie had een paar slimme dingen gedaan. De voetgangersbrug blinderen zodat je geen zicht had op het parcours, was één van die dingen. Zo bleef er niemand staan kijken, ontstonden er geen opstoppingen en verliep alles voorspoedig. Ik wist toch nog een foto te maken. Er fietste nog niemand.

tour de france utrechtEn toen was ik plotseling daar-waar-het-gebeurt. Ook hier hadden de mensen het warm.

tour de france utrechtEr gold een fietsverbod. Over de ironie van dit verbod werden de afgelopen weken door de Utrechters al vele grappen gemaakt.

tour de france utrechtIk besloot om aan de “verkeerde kant” langs de singel te lopen. Het viel me op dat er nogal veel mensen met hun rug naar het parcours zaten.

tour de france utrechtEn aan deze verkeerde kant zat het gras ook helemaal vol.

tour de france utrechtIk begon te begrijpen dat het deze mensen niet per se om de fietsers, de tijden en het klassement gaat. Die zie je veel beter als je thuis op de bank naar de beelden van de NOS kijkt. Nee, als je hier zit doe je dat voor… Ja, daar komt-ie: de sfeer.

tour de france utrechtWat die sfeer precies is, daar was ik nog niet helemaal uit. Maar ik voelde hem wel.

tour de france utrechtHet was gewoon overal heel erg relaxed. Ik had verwacht dat het warme weer juist voor problemen zou zorgen. Dringen, geïrriteerde mensen, drukkende massa’s. Niets van dat alles. Stoeltje. Krantje. Gewoon relaxed.

tour de france utrechtIk kwam ook een paar mensen tegen waarmee ik onmiddellijk een verwantschap voelde.

tour de france utrechtMensen die net als ik een beetje uit de toon vallen.

tour de france utrechtMede-aliens. Misschien zelfs van dezelfde planeet als ik.

tour de france utrecht“En dan is dit project klaar.” Langs de singel kwam ik op de bomen nog veel meer foto’s tegen van honden in wielerpakjes. Mijn persoonlijk tour langs de Tour bleek nog fascinerender dan ik had kunnen bedenken.

tour de france utrechtOp ieder beschikbaar grasveld was iets te doen. Dat niemand interesse had om blik te gooien, maakte niets uit.tour de france utrechtEn passant vond ik ook nog even de vermoedelijke oorzaak voor de hittegolf.

tour de france utrechtAan de opperste concentratie waarmee deze mensen naar het grote scherm op het Ledig Erf keken, merkte ik dat de eerste renners inmiddels gestart waren.

tour de france utrechtIk merkte dat ook aan het opzwepende geklap en gejuich van de mensen langs het parcours. Het aantal decibel verdriedubbelde als er een Nederlander voorbij kwam. Overigens begreep ik niet wat de raket van Kuifje met de Tour de France te maken heeft.

tour de france utrechtVanuit een roeibootje met een Supersoaker in je hand de wielrenners toejuichen. Ik vroeg me af of er een andere plek te bedenken is waar de start van de Tour er zo uitziet.

tour de france utrechtNa twee uur langzaam omlopen, foto’s maken en pauzeren met een raketje, bereikte ik uiteindelijk de plek van bestemming. De proloog was inmiddels halverwege. Ik ging steeds meer in heuse wielertermen praten. Arno en Kirsty adopteerden me gebroederlijk en legden geduldig uit wat er gebeurde.

tour de france utrechtEen plek onder een brug bleek een geniale zet. Het was er koel en het gejuich oorverdovend.

tour de france utrechtEr fietsten mannen voorbij. Keihard.

tour de france utrechtZe droegen vreemde helmen en hun achterwielen hadden geen spaken. Ik liet me vertellen dat ze er alleen in tijdsritten zo uitzien. Ik merkte aan de toeschouwers om mij heen dat ze niet konden geloven dat er mensen zoals ik bestonden.

tour de france utrechtIk juichte uiteraard mee als er weer een iets voorbij stoof. Iedere renner werd voorafgegaan door twee motoragenten, een Nederlandse en een Franse. Vlak achter de fietsers reed een bezemwagen. En als we geluk hadden ook een motor met een cameraman achterop. Aan de capriolen die door hen uitgehaald werden, vergaapten we ons pas echt.

tour de france utrechtMijn vriend Elger zat ondertussen thuis. Binnen in het donker, met alle rolluiken dicht. Voor de NOS had hij namelijk een experiment bedacht waarbij ze op de website een constante stream van beelden van de Tour lieten zien, bestaande uit de live-beelden van mensen langs de kant en elders in de stad.

tour de france utrecht

Elger regisseerde die stream. Arno en Kirsty filmden braaf wat er gebeurde en hij maakte daar dankbaar gebruik van. Het gaf toch een kick als wat jij filmt live wordt uitgezonden op NOS.nl.

tour de france utrechtSteeds als er weer iemand voorbij schoot, vroeg ik: “wie was dit?”. Iedere keer zei het antwoord mij helemaal niets.

tour de france utrechtEn toen was het voorbij. Nog voordat de laatste bezemwagens gepasseerd waren, doken de toeschouwers al het parcours op. De mensenmassa’s verspreiden zich vlug en onthulden veel afval en veel hekken.

tour de france utrechtOok ik besloot om huiswaarts te keren aangezien ik mijn voeten niet meer voelde. Er ontstond op straat een grappige mix van mensen met een bestemming die blij zijn dat ze er weer langs kunnen en mensen die enigszins beteuterd nog even net doen alsof het nog niet voorbij is.

tour de france utrechtVooral op de balkons bleken de feestjes nog in volle gang.

tour de france utrechtEn in de ramen.

tour de france utrechtZolang het bier nog niet op is, is de Gran Départ nog niet voorbij.

tour de france utrechtIk neem langzaam afscheid van deze planeet.

tour de france utrechtMaar niet voordat ik heb gezien hoe de koning de winnaar feliciteerde.

tour de france utrechtDe mensen van de Reddingsbrigade haalden 250 mensen uit het water.

tour de france utrechtEr waren 1500 vrijwilligers op de been om alles in goede banen te leiden. De organisatie vind dat vrijwilligers de tour maken. Vandaar.

tour de france utrechtAl denk ik dat de mannen van de gemeentereiniging toch ook wel een compliment verdienen.

Inmiddels is het zondagavond, tien uur geweest. De tweede etappe is gereden, het hele circus zit inmiddels in Zeeland. Ik vond het fascinerend en heb genoten van mijn eigenzinnige ontdekkingstocht als alien in Utrecht. Van de Tour de France begrijp ik nog steeds geen ene jota, van de tourkoorts een beetje meer. Maar ik ben weer koortsvrij. En Utrecht is weer van mij.

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

16 Reacties

 • Beantwoord Geett 5 juli 2015 om 21:31

  Wat een prachtig verslag Nelleke. Zodra de tour Utrecht weer aan doet, ga ik er ook bij zijn.

  • Beantwoord Nelleke 6 juli 2015 om 11:14

   Dank je wel Geert! Zou dat nog een keer gebeuren denk je? Dan was deze dag dus helemaal niet zo historisch… 😉

 • Beantwoord Lisette | Travellust.nl 5 juli 2015 om 21:43

  Wat een tof verslag van deze unieke dag! Mooie beelden! Ps: ik woon vlakbij jouw werk 😉

  • Beantwoord Nelleke 6 juli 2015 om 11:15

   Thanks! Was je er ook bij? En mooie plek om te wonen!

 • Beantwoord Annemarie 5 juli 2015 om 22:21

  Wat een heerlijk verslag! 🙂

  • Beantwoord Nelleke 6 juli 2015 om 11:15

   Dank je! 🙂

 • Beantwoord Shirley 5 juli 2015 om 22:50

  Mooi fotoverslag en mooi verwoord. Ik ben gaan kijken omdat ik het gevoel had dat ik weinig andere dingen kon doen en in mijn huis was het veel te warm. De optie binnenblijven en Netflix kijken viel daarom af, maar ik vond de Tour leuker dan verwacht!

  • Beantwoord Nelleke 6 juli 2015 om 11:17

   Oh ja, binnen zitten was uiteindelijk toch ook veel te heet geworden. Ben blij dat ik de stad in gegaan ben. Vond het inderdaad ook leuker dan verwacht, maar dan vooral dankzij de relaxte sfeer en mensen.

 • Beantwoord Lisanne 6 juli 2015 om 12:55

  Wat een superleuk verslag! Zelf vooral gependeld tussen Vondellaan en thuis aan de Croeselaan, niet veel mee gekregen wat er die dag in de stad gebeurde. Leuk om dat hier te zien!

  • Beantwoord Nelleke 7 juli 2015 om 20:34

   Dank je wel! 🙂 Was het daar ook gezellig? Vast wel toch. Zag op Facebook foto’s van vrienden die daar wonen en dat zag er ook leuk uit.

 • Beantwoord Eva 6 juli 2015 om 13:09

  Wat geweldig om te zien zo! Ergens vind ik het wel jammer dat ik het hele spectakel gemist heb,

  • Beantwoord Nelleke 7 juli 2015 om 20:34

   Ja, het was toch wel bijzonder, haha. Bijzonderder dan ik dacht. 🙂

 • Beantwoord Jacques Reckers 6 juli 2015 om 19:43

  Nelleke Vertelleke. Wat een geweldig verhaal en zo heerlijk om te lezen. Bij mij was het net zo, géén fiets gezien maar wel heel veel foto’s. Groetjes en bedankt

  • Beantwoord Nelleke 7 juli 2015 om 20:35

   Nelleke Vertelleke! Haha, geweldig. Dank je wel! En graag gedaan. 🙂

 • Beantwoord Ed 10 juli 2015 om 19:38

  Zo te zien aan dat bootje met die drie strepen op de zijkant (een Majoni) en de tunnel bij de Vondellaan hebben we ongeveer gelijk op gelopen. Lekker in de schaduw, kijkend naar de overkant. Ik heb maar een paar foto’s gemaakt.
  Mooie serie hoor!

  • Beantwoord Nelleke 12 juli 2015 om 10:55

   Precies Ed, wat mij betreft een beter idee dan in de volle zon in de mensenmassa. 🙂 Dank je wel!

  Laat je horen