Smaakmakers Tour
Doen in Utrecht, Lekkere plekken

In 1 middag 5 restaurants uitproberen met de SmaakMakers Tour

Wat doe jij normaal gesproken op een regenachtige zaterdagmiddag in november? Nou, ik ging laatst in mijn lievelingsstad vijf restaurants af, at overal één gerechtje en dronk één glaasje. Gekkenwerk? Normaal gesproken wel, maar niet met de SmaakMakers Tour. Dan is dat precies de bedoeling. Marike, de bedenker van dit leuke concept, nodigde mij uit om eens mee te gaan. Het leek me de ultieme manier om nieuwe restaurants uit te proberen. Uiteraard had ik mijn camera bij me, dus ik neem je graag mee op deze culinaire tour door Utrecht.

Smaakmakers Tour

Smaakmakers Tour

Camping Ganspoort

We verzamelen bij Camping Ganspoort, een redelijk nieuwe plek in het hippe Rotsoord waar voor mijn gevoel de laatste tijd iedere dag iets nieuws opent. Dat is overdreven natuurlijk, maar leuk is het wel. Na een heerlijk glaasje limonade en uitleg van Marike over wat we vandaag precies gaan doen, gaan we op pad. Op de fiets, want we zullen de hele stad op ons stalen ros doorkruisen.

Smaakmakers Tour

Kantien

De eerste stop is meteen een plek waar ik nog nooit geweest bent: Kantien in Welgelegen, naast Oog in Al. De naam danken ze aan de vorige bestemming van de ruimte: de kantine van een afdeling van de gemeente (parkeervergunningen als ik het me goed herinner?). Eén van de oprichters komt bij ons aan tafel om iets te vertellen over de locatie en het restaurant en daarna is het tijd om ons op het eerste gerecht te storten.

Smaakmakers Tour

Smaakmakers Tour

Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat ik af en toe net iets te druk was met foto’s maken om ook nog heel goed op te letten bij het uitserveren, maar het was een soort pasta en het zag er fantastisch uit en smaakte al even goed. Daarbij kregen we een heerlijke alcoholvrije cocktail met onder andere wortel, sinaasappel en ginger ale.

Smaakmakers Tour

Smaakmakers Tour

Instock

We gaan al vlug weer door naar het tweede restaurant. Aan de Vleutenseweg zit de Utrechtse vestiging van Instock, een restaurant dat al een hele tijd op mijn te-proberen-lijstje staat. Lisa heet ons welkom en schenkt een heel bijzonder biertje in. Pieperbier is namelijk gemaakt van food waste aardappels, die anders weggegooid zouden worden. Dit past goed bij de bijzondere doelstelling van Instock. Ze zijn namelijk geen normaal restaurant, maar koken met voedsel dat anders verspild wordt. Hun missie is voedselverspilling op de kaart zetten en er tegelijkertijd ook nog iets aan doen. Voor het hele verhaal moet je er zelf maar eens naartoe, ze vertellen het je graag!

Smaakmakers Tour

We krijgen uiteraard ook weer een gerechtje en deze vond ik het lekkerst van de hele tour. Een soort burrito gevuld met heel veel verschillende en zeer smakelijke dingen. Ik eet vegetarisch, dus dat wat gehakt lijkt was heerlijk gekruide bloemkool couscous. Jummie!

Smaakmakers Tour

Smaakmakers Tour

Le Jardin

Ons bezoek aan Instock was kort maar lekker. Marike hield namelijk nauwkeurig de buienradar in de gaten en zag dat we snel moesten zijn om nog droog aan te komen in het volgende restaurant. Dus sprongen we snel op de fiets naar de binnenstad, waar we op de Mariaplaats bij Le Jardin aanschuiven. Ook wel bekend als het groenterestaurant aangezien zij koken met groenten en kruiden als uitgangspunt. Dat betekent niet dat er geen vlees en vis op de kaart staan, maar wel dat je veel lokale seizoensgroenten op je bord krijgt en dankzij de aankleding en de bloemist die bij het restaurant hoort, het idee hebt dat je in een tuin zit te eten.

Smaakmakers Tour

We krijgen zelfs een compleet veganistisch gerecht voorgeschoteld met verschillende soorten groenten en de bijzondere smaak van drop erbij. Samen met een heerlijke wijn erbij smaakt dat uitstekend.

Smaakmakers Tour

Goesting

Voor het vierde restaurant in de SmaakMakers Tour moeten we een stukje fietsen en helaas wil het maar niet droog worden. Gelukkig zijn we allemaal geharde Nederlanders die wel wat gewend zijn. Dus springen we na wat gedrentel in de deuropening van Le Jardin toch maar op de fiets om tien minuten later druipend bij Goesting binnen te vallen. Gelukkig is het binnen warm, droog en erg gezellig. Het gekke is dat ik ruim anderhalf jaar pal naast dit restaurant op het Veeartsenijpad in Wittevrouwen gewoond heb, maar dat ik nog maar één keer geweest ben en toen alleen wat gedronken heb op het terras.

Smaakmakers Tour

Dat is jammer, want het blijkt goed vertoeven in het restaurant in een voormalige hondenstal van de Veeartsenijschool. De Frans-Belgische keuken is er niet eentje die me heel erg aanspreekt, maar de vis die we geserveerd krijgen smaakt voortreffelijk. Leuk om ook dingen te proberen die ik normaal gesproken nooit zou bestellen!

Smaakmakers Tour

Smaakmakers Tour

Piatto

We dreigen wat uit te lopen en het begint al te schemeren. Tijd voor het laatste restaurant: Piatto aan het Vredenburg. Een Italiaans restaurant in een prachtig pand met bijzondere muren, waaronder een muurschildering van de in Utrecht welbekende JanIsDeMan. Vraag ook vooral eens waarom er achterin schommels hangen…

Smaakmakers Tour

Bij Piatto heb ik al wel eens eerder gegeten en ik vind hun concept erg prettig. Alle gerechten hebben de grootte van een voorgerecht, zodat je lekker veel verschillende dingen kunt proberen. Voor ons is het tijd voor de laatste happen en de laatste slokjes van een heerlijke proseccolimoncellohybride.

SmaakMakers Tour

Ik vond het heerlijk om mijn zaterdagmiddag op deze manier door te brengen en kan je dus ook van harte een SmaakMakers Tour aanraden. Je ontdekt erg fijne culinaire plekken in Utrecht en ziet op de fiets ook nog alle kanten van de stad. Er is overigens ook van alles mogelijk voor besloten groepen of bedrijfsuitjes, dus kijk vooral even op de website voor meer informatie.

Website

SmaakMakers Tour
€ 59,- per persoon
Iedere donderdag en zaterdag
13.00 tot 17.00 uur

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat je horen