Artpub
Doen in Utrecht, Kunst, Leuke plekken

Schilderen als van Gogh met Artpub

De laatste keer dat ik iets schilderde, was op de jaarlijkse familiedag van mijn schoonfamilie. Dat ik als middagactiviteit voor het geklieder met kwasten en verf koos, zei meer over de rest van het aanbod dan mijn interesse of talent. Het werd een abstract schilderijtje. Vooral zwart, met hier en daar een paar gekleurde stippen die best wel wat weg hadden van confetti en zo toch nog een feestelijk tintje gaven aan de dag op het Brabantse platteland. Op de middelbare school had ik handvaardigheid en tekenen zo snel mogelijk laten vallen om ze te verruilen voor Latijn en Wiskunde B. En toch zei ik ‘ja’ toen de mensen van Artpub me vroegen om een avond te komen schilderen.

Artpub

In de agenda mocht ik van hen een workshop uitkiezen. Mijn voorkeur ging uiteraard uit naar het schilderen van de Domtoren, maar helaas was ik op geen van die data beschikbaar. Terwijl ik naar beneden scrol zie ik van alles voorbij komen. Onder andere de koning en koningin, dikke dames, een gekke koe, een vogeltje en een giraffe, maar ook twee meesters uit de geschiedenis van de schilderkunst: Vincent van Gogh en Bob Ross. Aangezien de rustgevende woorden van die laatste me altijd enorm veel vertrouwen geven in mijn eigen talent, kies ik voor de workshop waarin we de zonnebloemen van van Gogh gaan schilderen. (Ja, sorry. Ik snap de logica in die keuze ook niet helemaal, maar dat is nou eenmaal een beetje hoe ik mij door het leven heen besluit.) Ik vraag mijn vriendin Kirsty of ze me wil vergezellen en voor ik het weet staat er op donderdag 3 maart een van Gogh schildersworkshop in een Utrechtse werfkelder in mijn agenda.

Artpub

Artpub

Ik ben vroeg en wordt hartelijk ontvangen door Geraldine en Marleen, de docenten van vanavond. Terwijl de overige cursisten kennis maken en koffie drinken, sluip ik alvast door naar achteren waar in de mooie workshopruimte de maagdelijk witte doeken al klaarstaan. Ook zie ik alvast een voorbeeld van het schilderij dat wij vanavond gaan maken; het is een soort mengelmoes van De Sterrennacht en De Zonnebloemen. Mooi. Maar kan ik dat ook? Ik heb er nog niet heel veel vertrouwen in.

Artpub

Gelukkig word ik vlot gerust gesteld. Het idee van Artpub is dat we heel relaxed gaan schilderen en door de docenten stap-voor-stap meegenomen worden. Geen enkele ervaring nodig en succes gegarandeerd.

Artpub
Artpub

Als we compleet zijn, zo’n 12 cursisten als ik goed geteld heb, krijgt iedereen een Artpub schort aan en mogen we een plekje uitzoeken. Een wit doek op een ezeltje, een plastic bordje met kleine drupjes verf in allerlei kleuren, drie penselen, een bekertje water en een stukje keukenpapier. Meer hebben we niet nodig. Marleen staat voor de groep met haar eigen lege doek in haar hand en doet voor wat de bedoeling is. Geraldine is vliegende keep en vult vooral overal verf bij.

Artpub

We plaatsen eerst de sterren en vervolgens de zonnebloem door een soort gekke roodbruine rugbybal midden op ons doek te schilderen. Die eerste klodder verf op het doek is zenuwslopend. Geen weg meer terug. Maar al snel is de sfeer zo goed, dat we meer grappen maken dan naar Marleen luisteren. Maakt helemaal niets uit, want hoewel ze een soort stappenplan hebben, mag iedereen ook zijn eigen ding doen. Al ben ik als beginner toch wel erg blij met de begeleiding en tips van Marleen.

Artpub

De volgende stap is het inkleuren van de nacht, het hele doek mag blauw. We beginnen luidruchtig te kwasten maar langzamerhand hebben we steeds minder praatjes. Het schilderen werkt ontspannend en rustgevend. Later, als iedereen bezig is met de minuscule details van de bloemblaadjes, de zonnebloempitten en de nachtelijke wind, heerst er soms zelfs een serene stilte.

Artpub

Na een uur houden we pauze. Ik merk dat ik helemaal zen ben en het schilderen ontzettend leuk vind. Het begint ook al echt ergens op te lijken! Normaal gesproken zijn de Artpub workshops in een café, maar deze keer zitten we in een prachtige werfkelder die zo te zien speciaal is ingericht voor dit soort creatieve workshops. De eigenaar heeft voor ons hapjes en drankjes geregeld dus ik kom even bij van het intensieve turen met kaasstengels en een glas rode wijn. Ik ben zo geconcentreerd bezig geweest dat ik vergeet te knipperen met mijn ogen. Doe ik ook altijd als ik Mario Kart speel. Zo leuk vind ik het dus!

Artpub

Ik neem mijn wijntje mee naar achteren om mijn zonnebloem en winderige nacht vol sterren te perfectioneren door het aanbrengen van meer details en meer kleuren. Daarbij doop ik minimaal één keer mijn penseel in de wijn in plaats van het water, maar dat mag de pret niet drukken.

Artpub
Artpub

Aangezien ik nooit tevreden ben, is het maar goed dat de workshop om tien uur gewoon echt afgelopen is. Want volgens mij kun je eindeloos door blijven prutsen. Swoesje hier, stipje daar. Ik signeer mijn schilderij alsof ik van Gogh zelf ben en bekijk hem tevreden van een afstandje. Ravensburger had gelijk: iedereen kan schilderen!

Artpub
Artpub

Ik kan je dus van harte aanraden om eens een schilderworkshop van Artpub te volgen. In Utrecht kan dat in deze werfkelder, maar ook bij Gastmaalcafé of Stairway. In de agenda op hun website vind je een overzicht van welke workshops wanneer en waar aangeboden worden. Je kunt je daar meteen inschrijven. Een workshop van 2 tot 2,5 uur kost € 30,- (of € 25,- met vroegboekkorting). De drankjes en hapjes die je tijdens het schilderen nuttigt, reken je aan het eind van de avond zelf af. In de werfkelder betaalden we € 8,- per persoon voor koffie, thee, koekjes, wijn en hapjes.

En voor als jullie niet geloven dat ik bovenstaande schilderij echt zelf gemaakt heb, hieronder bewijs in de vorm van bewegend beeld!

De zonnebloemen van Van Gogh in de maak vanavond in de Werfkelder in Utrecht. Gezellig!

A video posted by Artpub.nl (@artpub.nl) on

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat je horen