schaft
Doen in Utrecht, Lekkere plekken, Mooie plekken, Vroeger

Dit weekend SCHAFT je in de Werkspoorkathedraal

Ik schat het altijd verkeerd in. Hoe lang ik erover doe om ergens te komen op de fiets. Volgens Google Maps was het 22 minuten fietsen. Maar niet op mijn bejaarde tempo. Ik trap me uiteindelijk ruim een half uur door onverwachte ijskoude regen het leplazerus om op tijd te komen. Verwaaid, bezweet en toch verkleumd, kom ik net iets te laat de Werkspoorkathedraal binnen struikelen. Ik kan gelukkig nog aansluiten bij het groepje pers dat vlak voor de start van food fair SCHAFT wat meer informatie krijgt over de historie van de locatie en de insteek van het festival.

schaft

schaft

schaft

schaft

De gigantische hal, die ik nog ken van het filmfestival Pluk de Nacht vorig zomer, is niet meer leeg. Overal staan food trucks, alleen de struinende en etende mensen ontbreken nog. De fonteinbar in het midden maakt zoveel lawaai in de galmende hal, dat we de man die ons toespreekt bijna niet kunnen verstaan. Dus nemen we met het hele gezelschap plaats in één van de oude kantines.

schaft

schaft

DSC09453

schaft

DSC09379

Voor ons staat Wim van Scharenburg, directeur van Museum van Zuilen. Ik had al eens van hem gehoord en mij was beloofd dat hij alles weet van de historie van deze plek. Daar was geen woord van gelogen. Begeleid door een PowerPoint presentatie vol zwart-witfoto’s vertelde hij in een klein half uur over de firma Werkspoor en hoe belangrijk dat bedrijf en deze plek voor de stad Utrecht zijn geweest.

Bij Werkspoor, voluit Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, werd van alles gemaakt. Treinen, bruggen, trams. Als het maar groot was en er veel staal bij kwam kijken. In 1828 opgericht in Amsterdam, in 1916 verhuisde de hele handel naar Zuilen waar ze tot begin jaren zeventig zouden blijven. De jaren daarna maken andere bedrijven nog gebruik van dit terrein, maar uiteindelijk komen de hallen in 1985 leeg te staan.

schaft

schaft

De enorme hal die wij nu eerbiedig Werkspoorkathedraal noemen, vanwege de imponerende omvang, werd door de medewerkers van Werkspoor de apparatenhal genoemd en is gebouwd in 1960. Hier werden bijvoorbeeld 25 meter hoge ketels gebouwd voor de raffinaderijen in Rotterdam. Die pasten rechtop net onder het dak. Als ze klaar waren, werden ze op hun zij over de sporen naar buiten vervoerd en vervolgens via het water naar Rotterdam gevaren. Bij iedere brug die ze moesten passeren, werd alles van stal gehaald om ze er onderdoor te krijgen. Dat lukte uiteindelijk door het verzwaren van het schip en het baggeren van de vaarroute, maar dat zorgde ervoor dat het vervoer van deze ketels per stuk 35.000 gulden kostte.

Wim noemt nog veel meer voorbeelden van mooie dingen die hier gemaakt of bedacht zijn. Het restaurant van de Euromast bijvoorbeeld! En de uitvinding van de gebogen voorruit in de stadsbus is hier gedaan. Op die manier had de chauffeur geen last meer van het tl-licht in de bus. Hij benadrukt ook het belang van Werkspoor en de staalfabrieken van Demka voor de stad Utrecht. Doordat zij zich hier gevestigd hebben, kon Utrecht de vierde stad van Nederland worden. Op het hoogtepunt werkten er alleen al bij Werkspoor 5.000 mensen. Wim stelt zelfs dat iedere 50-plusser in Nederland iets met Werkspoor of Demka te maken heeft gehad. Ze hebben in hun treinen en trams gereden, hun bruggen overgestoken of hun kippengaas in de tuin gebruikt.

De Werkspoorkathedraal heeft lang leeg gestaan, maar daar is een paar jaar geleden gelukkig verandering in gekomen. Zo heb ik gehoord dat Holiday on Ice de hal gebruikt heeft als oefenruimte en dat het tv-programma Brandpunt hier opgenomen wordt. Inmiddels zitten er ook hippe bedrijven in prachtige studio’s, heeft de HKU er een aantal ateliers en is het dus een geweldige evenementenlocatie. Zoals voor de nostalgische indoor food fair SCHAFT.

schaft

schaft

We verlaten de kantine en doorkruisen de grote hal op weg naar De Dikke Dries. De bekende Utrechtse kroeg heeft een weekend lang een nieuwe vestiging bij SCHAFT. De kleinzoon van de oorspronkelijke Dikke Dries tapt voor ons een biertje van brouwerij De Leckere terwijl organisator Chris Bron ons vertelt over waarom hij SCHAFT bedacht. Hij heeft zelf twee food trucks en bedacht daarom dat hij een vintage food fair wilde organiseren. Toen hij eenmaal voor deze locatie gekozen had, ontstond het idee om er echt een nostalgisch festival van te maken. Met ouderwetse kermisattracties, langspeelplaten, sjoelbakken, jazz, een bruin café en dus veel vintage food trucks waarbij wij met z’n allen gezellig kunnen schaften.

schaft

schaft

schaft

schaft

schaft

Als ik mijn biertje op heb verlaat ik de Dikke Dries en is het tijd voor wat ik het liefste doe: rondstruinen en foto’s maken. Ik eet een warme wafel met slagroom en drink daarbij een tropisch sapje en een glas whisky. Als Elger zich rond 19 uur eindelijk bij me voegt, kan het echte schaften beginnen. We eten een soort Twister maar dan van aardappel, couscous met falafel, een hamburger, frietjes, een wentelteefje en frozen yoghurt. Om half tien keren we een tikkeltje verkleumd maar zeer verzadigd terug naar huis.

schaft

schaft

schaft

schaft

schaft

schaft

SCHAFT is nog het hele Paasweekend te bezoeken in de Werkspoorkathedraal. De moeite waard! Op de website vind je het programma en openingstijden.

SCHAFT in de Werkspoorkathedraal
Tractieweg 41
3534 AP Utrecht

Website
Kaartje

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Beantwoord Huub Jansen 29 maart 2016 om 15:27

    Ha die Nelleke, mooi en leuk artikel heb je er van gemaakt! En ook mooie foto’s, complimenten. Het waren 4 top-dagen tijdens SCHAFT hier in de Werkspoorkathedraal. Ik ben er trots op dat wij in deze mooie omgeving een studio hebben, en dat we elke dag uitzicht hebben op de fraaie hal!

    • Beantwoord Nelleke Poorthuis 30 maart 2016 om 10:09

      Hey Huub! Dank je wel! En fijn dat ik even bij jullie mocht kijken. Ik zou bijna hier bij Omdenken gaan lobbyen om ons ook daar naartoe te krijgen. 🙂 (Al is de Oudegracht natuurlijk ook niet verkeerd.)

    Laat je horen