gys
Lekkere plekken

Proppen bij Gys

Als ik zeg dat ik graag bij Gys kom, dan vraagt menigeen: “Is dat waar de ramen altijd beslagen zijn?”. Het antwoord is ja, de reden vermoedelijk een combinatie tussen slechte ventilatie en veel mensen. Maar laat je er niet door afschrikken of misleiden. Ik ben namelijk heel erg blij met Gys en ben er vaak te vinden. Toen ik onlangs weer op zaterdag in mijn yogalegging door de stad aan het zwerven was (je zou bijna kunnen zeggen dat ik tot het stadsmeubilair behoor, ik word op straat al veelvuldig aangesproken door niet al te fris ruikende mannen met verwarde maar mooie verhalen) besloot ik er te gaan lunchen, in de hoop dat het er dan niet helemaal vol zou zitten. Verkeerd gedacht. De ramen waren kraakhelder, maar het werd toch proppen. Zowel met de overige gasten als het heerlijke eten.

gys

Het was helaas te koud om buiten te zitten, maar dat ga ik binnenkort toch wel een keer proberen. Gys zit namelijk in de Voorstraat, een straat met een ruig karakter. Veel daklozen, maar ook hipsters en studenten. Coffeeshops, hippe winkels, stinkende kroegen. Een mengelmoes en dus altijd wel iets om naar te kijken. Maar vandaag ging ik naar binnen en vlug een beetje. Zie je die ene witte stoel? Onder de brievenbus? Dat bleek de enige nog vrije plek te zijn. Ook op zaterdagmiddag een populaire spot dus.

gys

Ik weet denk ik wel waarom Gys binnen no time een succes was. Het is een no-nonsense restaurant met een fijne kaart vol biologisch, vegetarisch en vegan eten voor een redelijke prijs. Dat betekent dat je zelf het bestek uit een emmertje moet halen, redelijk snel je eten hebt en dat je hier zowel voor heel gezond als gewoon lekker terecht kunt. Broodjes, soepen, burgers, salades; allemaal onder de 10 euro. Verder kun je hier ook prima koffie, smoothies, wijntjes en bier drinken.

gys

Ik bestel een rode smoothie (want daar zitten bieten in en dat schijnt goed te zijn voor hardlopers) en nestel me achter mijn laptop om te schrijven over mijn geochachingavontuur met Roy. Aangezien ik de laatste vrije stoel veroverd heb, zie ik veel mensen teleurgesteld afdruipen. Gelukkig laat niet iedereen zich zo eenvoudig uit het veld staan. Er komt een vader met zijn assertieve tienerdochter binnen. Ze regelt al vlug twee stoelen en vraagt mij heel lief of ik een klein stukje op wil schuiven. Dat wil ik best. Als je het mij vriendelijk vraagt doe ik heel veel voor je. Ik zit nu vastgeklemd tussen een Italiaans koppel aan de rechterkant en de vader en dochter op links. Die laatsten kan ik nu fijn onopvallend afluisteren. Ik kijk graag naar vaders en dochters, ik weet niet zo goed waarom. Interessant om te kijken hoe ze met elkaar omgaan en praten. Waar ze het over hebben. De Italiaanse toeristen kan ik niet verstaan, maar ik verzeker ze in mijn beste Engels dat het normaal gesproken in Nederland warmer is in mei.

gys

Als mijn broodje met gegrilde aubergine, paprika en humus arriveert, vragen de Italianen of ik aan kan wijzen waar deze op de kaart staat. Ze begrijpen niets van het Nederlandse menu en dit ziet er goed uit dus als ze dat kiezen kan het niet mis gaan. Een verstandige tactiek. Al vind ik alles bij Gys lekker. De vader naast me bestelt het broodje met gerookte makreel en dat vervult mij met een mengeling van ik-ben-dol-op-makreel-ik-wil-het en wat-stinkt-vis-toch-als-je-het-niet-zelf-aan-het-eten-bent.

gys

Als ik mijn broodje naar binnen gepropt heb omdat hij zo lekker was, wil ik nog niet weg. Dus laat ik de lieve meisjes in de bediening nog een koffie verkeerd voor me maken. De Italianen zijn vertrokken en de nieuwe mensen naast me bestellen een proeverij. Dat ziet er zo goed uit, dat ik snel mijn spullen pak en vertrek. Voor je het weet zit je hier te lunchen en te dineren en te borrelen en kom je nooit meer thuis.

gys

Tot slot goed nieuws voor de mensen in Zuilen en de andere noordwestelijke streken van Utrecht: ergens begin juni opent Gys haar tweede vestiging aan de Amsterdamsestraatweg 113. Joepie!

Gys
Voorstraat 77
3512 AL Utrecht

Website
Kaartje

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat je horen