rechtstreex
Lekkere plekken

Over lief zijn voor de wereld en Rechtstreex

Ik vind het belangrijk dat ik zo lief mogelijk ben. Voor mezelf en de mensen in mijn leven, maar ook voor de wereld om mij heen. Daarom ben ik onlangs lid geworden van de Don’t Be a Dick Club. En is het wachtwoord van mijn laptop iets in de trant van ‘lief zijn voor de wereld’. Dat schijnt te werken. Ik lees ook trouw de blogs van bijvoorbeeld De Groene Meisjes en IKBENIRISNIET. Zij schrijven over zo groen mogelijk leven en daar raak ik vaak door geïnspireerd om nog net wat beter mijn best te doen.

rechtstreexWant ik vind wel dat ik dat doe. Mijn best. Het kan veel beter. Nog bewuster. Dat weet ik, maar ik doe op z’n minst mijn best. Ik eet niet veganistisch, maar wel weinig vlees en vaak biologisch. Mijn huis staat vol met led-lampen en ik scheid netjes mijn afval. Ik heb geen auto. We hebben aandelen gekocht in een windmolen en ik hielp mee om via een crowdfunding actie een verpakkingsvrije supermarkt naar Utrecht te krijgen. En als ik op het station mijn koffiebeker weg wil gooien, sta ik soms minutenlang naar de instructies op de afvalscheidingsprullenbak te staren omdat ik zeker wil weten dat ik hem in het juiste gat gooi.

rechtstreexMaar als ik heel eerlijk ben, doe ik al die dingen ook om praktische redenen. Ik woon en werk in de binnenstad van Utrecht dus een auto is niet handig. De aandelen in de windmolen waren ook financieel aantrekkelijk. De led-lampen zijn van Philips Hue en zijn tof want die hebben alle mogelijke kleuren en zijn te bedienen met je smartphone. Ik vind vlees meestal niet echt lekker. Daarom ben ik ook groot voorstander van groene initiatieven die lief zijn voor de wereld combineren met gewoon heel erg tof, handig of lekker zijn.

rechtstreexRechtstreex is zo’n initiatief. Dus toen ze in juni bekend maakten dat ze ook in Utrecht gingen starten, heb ik me meteen aangemeld. Via Rechtstreex koop je namelijk verse en lokale producten direct van de producent. Dat klinkt al goed, maar er is ook nog eens heel goed nagedacht over het systeem. Rechtstreex werkt als volgt. Ieder weekend krijg ik een mail met een link naar de Rechtstreex website. Daar staat precies vermeld wat er deze week allemaal te bestellen is. Fruit, groenten, kruiden, kaas, eieren, zuivel, brood en vlees maar ook bier, koekjes, jam, sapjes en thee. En allemaal geteeld en gemaakt door producenten in de regio Utrecht. Ik bestel uiterlijk maandagochtend 10.00 uur. Daarna volgt op maandag of dinsdag de oogst en woensdagavond haal ik mijn bestelling op.

rechtstreexDat ophalen is ook heel slim geregeld. Rechtstreex werkt met wijkchefs. Zij organiseren iedere week weer een soort minimarkt in hun wijk, zodat je jouw bestelling altijd in de buurt op kan halen. De afhaalpunten zitten bijvoorbeeld in flexwerkplekken, horeca, buurthuizen of bij de wijkchef in de garage zoals die bij mij in de buurt. Op woensdagavond fiets ik na het werk even langs de buurvrouwen Karin en Candice in de Schildersbuurt en ik ga ieder week weer blij naar huis met een fietstas vol lekkers.

rechtstreexGezond en lekker eten. Vers en lokaal, direct van de boer. Geen abonnement maar gewoon online bestellen wat je nodig hebt. Vaak biologisch en altijd passend bij het seizoen. Je zit nergens aan vast en kunt het bij jou in de buurt ophalen. Ik zie alleen maar voordelen.

De wijkchefs van Rechtstreex zijn in Utrecht te vinden in de Schildersbuurt, Parkwijk, Kop van Lombok, Museumkwartier, Noordse Park en Merwede. Ik hoop dat jullie je nu ook allemaal aanmelden. Dan heb ik namelijk met het schrijven van dit artikel weer een beetje beter mijn best gedaan met lief zijn voor de wereld.

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat je horen