hartje utrecht

Over Hartje Utrecht

Over Hartje Utrecht. Oké, vertel daar maar eens over dan.

Verliefd worden op een stad vond ik altijd maar gek. Want wat is een stad nou helemaal? Gewoon, een plek om te wonen toch? Een stukje op de aarde waar veel mensen dat samen doen. Waardoor er gebouwen zijn en straten en pleinen en dus een heleboel mensen bij elkaar. Niets bijzonders.

Maar?

Dit wordt een enorm cliché verhaal want inderdaad, nu ga ik hier zeggen: totdat ik in Utrecht kwam wonen. Na achttien jaar in een Twents dorp en vervolgens vijf jaar in studentenhuizen in Enschede, pakte ik op 1 mei 2009 mijn biezen en vertrok naar Utrecht. (Dat zeg ik nu wel zo eenvoudig, maar dat had nog heel wat voeten in de aarde. Schrijf ik nog wel een keer iets over. Beloofd.) Ik begon in een studentenkamer op de Willem van Noortstraat. Voor een astronomisch bedrag, maar ik had het gevoel dat dit het waard zou zijn. Ik had gelijk.

Jij hebt toch altijd gelijk?

In de afgelopen jaren ben ik dolgelukkig geworden in deze stad. Ben ik van haar gaan houden. Ik werd eerst ingepalmd door wat iedereen ziet: de grachten en die gigantische toren bijvoorbeeld. Ik heb me geërgerd aan haar minder goede kanten. Die ken je vast ook: de Neudeflat, Hoog Catharijne, die puinzooi rondom het station. En vervolgens, zo in de loop van 2014, constateerde ik dat ik door allerlei leuke en niet-leuke omstandigheden (schrijf ik ook nog wel een keer over, wederom beloofd, je moest eens weten hoeveel blogs ik nog op stapel heb staan joh) Utrecht met andere ogen was gaan bekijken.

Wat heeft dat met deze website te maken?

Ik begrijp nu eindelijk wat een stad is. Een ongrijpbaar organisme dat bestaat uit mensen, klinkers, gras, bakstenen, geuren, klanken, bomen, zon, gevoel, verhalen. Ik las ooit een interview met Joris Linssen. Daarin vertelde hij dat hij na het overlijden van een dierbare door de stad liep en voelde dat ze hem troost bood. Dat herkende ik meteen. Ja! Zo is het.

Ontroerend, maar dit gaat nog steeds niet “over Hartje Utrecht” hè?

Op 1 januari 2015 stopte ik met mijn plog, een dagelijks fotoverslag van mijn leven. Na ruim een jaar ploggen was ik er wel klaar mee. Maar ik was nog niet klaar met schrijven, met verhalen vertellen, met foto’s maken en mensen de wereld door mijn ogen laten zien. Mijn favoriete plogonderwerp was eigenlijk, naast mezelf natuurlijk, altijd al Utrecht en veel van mijn plogpoesjes vonden dat ook het leukste om te zien en lezen. Dus besloot ik een blog te starten die volledig gaat over mijn leven in Utrecht en mijn liefde voor deze stad.

Aha! We zijn er, eindelijk.

Laat ik ook even vertellen wat Hartje Utrecht niet is. Het is geen cityblog waar toeristen en dagjesmensjes terecht kunnen om hun bezoek aan Utrecht te plannen. Ze zijn van harte welkom om hier inspiratie op te doen en ik weet ook zeker dat ze wat aan mijn verhalen zullen hebben, maar ik ben geen VVV kantoor. Het is ook geen hotspotblog want die hotspots schieten als paddestoelen uit de grond en ik heb de tijd, het geld en de energie er niet voor om die allemaal af te gaan en te testen. Ik zal uiteraard mijn favoriete plekken met jullie delen, maar die zijn niet allemaal hot en happening. Het is ook geen nieuwsblog want dat doet De Utrechtse Internet Courant al heel erg goed en ik word al moe als ik er aan denk. Het is ook zeker geen uitagenda, want er is hier zoveel te doen dat geen mens dat allemaal bij kan houden. Goed. Dan weet je dat.

Maar wat dan wel?

Hartje Utrecht is een persoonlijke blog, waarop ik mijn beslommeringen, avonturen en hersenspinsels deel. Waarin ik je meeneem in mijn leven in de stad waar ik verliefd op ben en ik je door middel van verhalen en foto’s door mijn ogen naar Utrecht laat kijken. Dat klinkt best wel pretentieus, maar is heel leuk. Klik en kijk maar eens rond.

Duidelijk. Hartstikke leuk. Top. Ga nu al die blogs waar je het steeds over hebt maar schrijven.

9 Reacties

 • Beantwoord Natasja 23 april 2015 om 15:08

  Haha, tof, zo’n interview met jezelf! En wat een mooie beschrijving waarom je deze website bijhoudt en wat Utrecht voor jou betekent. Ben benieuwd naar meer!

  • Beantwoord Nelleke 25 april 2015 om 14:54

   Dank je! Ik was dit stukje aan het typen en begon zomaar mezelf vragen te stellen. 🙂

 • Beantwoord Kees Romkes 23 april 2015 om 20:27

  Ha Nelleke! Wat leuk leesvoer 🙂 Heb ook een zwak voor Utrecht; ben heel benieuwd naar je verhalen 🙂

  • Beantwoord Nelleke 25 april 2015 om 14:52

   Thanks Kees. Heb veel plannen, nu nog tijd om alles uit te werken. 🙂

 • Beantwoord Nico Jan 19 mei 2015 om 13:10

  Dag Nelleke! Jou blog werkt heel aanstekelijk en motiveert mij om ook weer over mijn geboortestad te schrijven.(Het is te lang geleden….) Ik ben al een aantal jaren actief op Twitter met oude en recente foto’s van Utrecht. Dat slaat aan, gezien mijn aantal volgers. Ik heb je ontdekt via Instagram en volg je vanaf nu trouw. Ik kijk met spanning uit naar wat je hier boven (..) allemaal beloofd….. Veel succes met Hartje Utrecht!

  • Beantwoord Nelleke 19 mei 2015 om 19:52

   Dank je wel voor jouw reactie Nico Jan. Ik volg @ZoWasUtrecht al een tijdje en geniet erg van de foto’s die je deelt. Ik hoop dat ik mijn beloftes hier waar kan maken. 🙂

 • Beantwoord Corry Bok 8 juli 2015 om 00:21

  Zojuist je blog gelezen over de Tour. Prachtig beschreven. Zo zou ik het ook ervaren hebben als ik niet de stad ontvlucht was.

  • Beantwoord Nelleke 8 juli 2015 om 09:21

   Dank je wel Corry, nu niet een beetje spijt dat je gevlucht bent? 😉 Ik vond het dus leuker dan verwacht!

   • Beantwoord henk meijer 15 juni 2017 om 19:25

    BEDANKT VOOR DE MOOIE FOTO VAN HET VOORMALIG KINDERHUIS AAN DE ACHNIETENSTRAAT IKHEB ERGEWOOND VAN1958 TOT1964 WAS LEERZAME TIJD ALS HET JE LUKT EN TIJD HEBT VOORMALIGGE L.T.S. SCHOOL PLEIN 9 EN HET OUDE TIVOLIE

  Laat je horen