noest
Mooie mensen

Noest: Utrechtse bomen krijgen een tweede leven

Als mijn vriend Elger jarig is en ik ben op zoek naar een cadeau, dan zijn er altijd een paar categorieën waar ik uit kan putten. Keukenspullen is er daar één van. Dus toen ik maanden geleden voor het eerst over noest hoorde, bedacht ik me onmiddellijk dat zo’n snijplank een perfect cadeau zou zijn voor mijn Utrechtse thuiskok.

noestMaar voordat Elgers verjaardag aanbrak, kwamen we Tom van Straaten, de initiatiefnemer van noest al tegen op de Vrijmarkt tijdens Koningsdag. Elger wist toen nog niet dat ik van plan was hem een grote snijplank cadeau te doen. Gelukkig had Tom niet heel veel grote spullen meegebracht en hadden wij eigenlijk geen zin om de rest van de avond met een houten plank door de stad te sjouwen. Heel subtiel informeerde ik bij Elger. ‘Wat een mooie planken hè? En wat een tof concept. Vind je niet?’ Vond hij ook. Mooi.

noestWant wat is het idee achter noest eigenlijk? Tom werkt als vrijwilliger bij houtwerkplaats Tafelboom en daar kwam hij in aanraking met echt Utrechts hout van bomen die helaas gekapt moesten worden. In plaats van ze laten vergaan tot houtsnippers, besloot hij met dit stadshout bijzonder producten te maken: onder andere snijplanken, sleutelhangers, speculaasplanken, krukken, tafeltjes, broodplankjes en een schommel. Hij maakte zelfs de bar van Gys.

noestDe producten van noest zijn typisch Utrechts, op meerdere manieren. Ik gaf Elger een snijplank met de skyline van Utrecht erop. Niet helemaal waarheidsgetrouw en op schaal, maar wel met alle bekende blikvangers. De Dom (uiteraard), houtzaagmolen De Ster (al dacht ik eerst dat het de molen in de Vogelenbuurt was), het gloednieuwe stadskantoor, het Rietveldhuis (denken we, maar dat weten we niet helemaal zeker), de Rabotorens (you love them or you hate them), de Inktpot (inclusief ufo), een watertoren (we hebben er zo veel, zou dit die op Rotsoord zijn?) en tot slot natuurlijk ons favoriete konijntje nijntje pluis.

noestMaar dat is niet het enige. Zoals gezegd maakt Tom deze producten van Utrechtse bomen die gekapt moesten worden. In plaats van ze te vermalen tot splinters, krijgen ze nu een tweede kans. Bijvoorbeeld in de keuken van mijn hipster vriendje. Achterop de plank staat zelfs vermeld van welke boom hij gemaakt is. In dit geval een 76 jaar oude beuk uit het Julianapark. Vind ik gewoon echt heel tof om te weten.

noestNog één laatste foto en dan houd ik op hoor. Je kunt natuurlijk zelf ook zo’n puike plank bestellen in de webwinkel van Tom. Verzending is gratis. Mijn plank kwam Tom zelf op het Omdenken kantoor afleveren, maar ik ben bang dat dat niet tot de standaard service behoort. Hij smeert hem wel alvast voor je in met druivenpitolie. Dat dan weer wel.

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Beantwoord Tom 4 augustus 2015 om 08:54

  Leuke blog!

  Het middelste gebouw is inderdaad het Rietveldhuis, en de watertoen is de toren bij Rotsoord!

  10 punten dus!

  • Beantwoord Nelleke 4 augustus 2015 om 09:55

   YES! 😀

 • Beantwoord Marjolein 4 augustus 2015 om 12:08

  Wat een ontzettend gaaf idee en wat mooi uitgevoerd. Ik wil d’r ook eentje!

  • Beantwoord Marlon 5 augustus 2015 om 19:19

   Haha! Wat grappig dat ik een reactie van jou hier zie. Trouwens is je reactie precies die van mij, super tof idee! 🙂

   • Beantwoord Nelleke 6 augustus 2015 om 09:16

    De blog scene is klein… 😉

  Laat je horen