Lichtjestocht
Mooie plekken, Plaatjes

Lichtjestocht in Oost

Vorig jaar fietste ik nietsvermoedend door mijn wijk toen ik plotseling overal glazen potjes met kaarsjes erin zag staan. Thuis sloeg ik aan het googelen. Het bleek een door de kerken en ondernemersvereniging in Utrecht Oost georganiseerde lichtjestocht. De eerste editie. Helaas was ik toen net te laat om de route nog te lopen. Vastbesloten daar dit jaar verandering in te brengen, ging ik vrijdagavond om zes uur ’s avonds al op pad. Met fotocamera uiteraard. Ik schoot mijn geheugenkaartje vol en batterij leeg. Hier een impressie van de Lichtjestocht door Oost.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Ik nam eerst een kijkje bij de Sint-Aloysiuskerk, het eindpunt van de lichtjestocht. Daar hadden de vrijwilligers alles onder controle. De meer dan 1400 kaarsjes brandden. Althans, sommige waaiden uit. Maar dan kwam deze man langs en was alles weer goed.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Ik spoedde me naar het beginpunt, nieuwsgierig naar alles wat ik onderweg tegen zou komen.

Lichtjestocht

De tocht begon officieel in de Holy Trinity Church aan het Limburg Stirumplein. Voor mij een goed begin, want ik was nog nooit op dit pleintje of in deze kerk geweest. Hierbij ook meteen een disclaimer: ik ben niet gelovig dus het zou kunnen dat ik soms domme of onjuiste dingen zeg over de kerken of het bijbelverhaal over de geboorte van Jezus. Verbeter me gerust, graag zelfs.

Lichtjestocht

In deze Anglicaanse kerk zong een koor prachtige liederen. Vervolgens speelde de pastoor de rol van keizer Augustus en kondigde een volkstelling aan. Hij was bang dat hij een keizer zou zijn zonder volk. De volkstelling zou hem gerust moeten stellen. Dus iedere inwoner van zijn rijk moest zich melden in zijn of haar geboorteplaats. Ook ons spoorde hij aan om te vertrekken. Volg de lichtjes!

Lichtjestocht

De tocht zou ons leiden langs allerlei scènes uit het kerstverhaal. Op naar Bethlehem.

Lichtjestocht

We liepen door het donkere Wilhelminapark.

Lichtjestocht

Voor ons geen ster die ons de weg naar Bethlehem wijst, maar heel veel kaarsjes.

Lichtjestocht

In het park kwamen we de drie wijzen uit het Oosten tegen. Zij waren ook op weg naar Bethlehem, omdat ze hoorden dat daar de nieuwe koning geboren is, maar helaas kregen ze autopech. Of wij alsjeblieft verder de lichtjes willen volgen. Dan is de mirre maar wat later. Komt goed.

Lichtjestocht

Het publiek luisterde aandachtig.

Lichtjestocht

Als slim meisje uit Twente weet ik dat je wijzen uit het oosten altijd serieus moet nemen, dus ik deed ook netjes wat ze vroegen en vervolgde mijn tocht naar het koninkrijk van Herodus.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Verderop in het Wilhelminapark was koning Herodus behoorlijk gespannen aan het ijsberen. Hij was nogal ongerust door het bericht dat er een nieuwe koning geboren was in Bethlehem. En hij dan?

Lichtjestocht

Zijn vrouw vond dat hij zich niet zo aan moest stellen en breidde rustig verder aan haar sjaal.

Lichtjestocht

De lichtjes leidden ons het park uit.

Lichtjestocht

Bij Parkcafé Buiten troffen we een prachtige engel aan, die ons verder de weg wees.

Lichtjestocht

Maar we stopten eerst even voor warme chocolademelk, glühwein en mandarijntjes. De tocht is niet alleen een initiatief van de kerken, maar ook van de ondernemers in Oost, dus iedereen deed mee.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Vanaf hier was het ongeveer om de 100 meter tijd voor glühwein en warme chocolademelk.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Op de Jan van Scorelstraat trof ik weer een koortje aan. Ze deelden de teksten van hun kerstliedjes uit zodat het publiek uit volle borst mee kon zingen.

Lichtjestocht

Ook hier natuurlijk weer een drankje. Alle kinderen waren inmiddels hyper van de warme choco, alle ouders dronken van de glühwein. Ik had nog steeds niets gehad, ik moest immers fotograferen.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

De lichtjes brachten ons naar de volgende kerk.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

De in de stijl van de Amsterdamse school gebouwdeWilhelminakerk was niet te missen. De lichtjes leidden ons naar binnen. Wederom een kerk vlakbij mijn huis waar ik nog nooit geweest was.

DSC07383

Lichtjestocht

Binnen zong het ensemble Illustre. Jonge mensen die prachtige oude muziek zongen.

DSC07596

DSC07598

Lichtjestocht

Er werd aandachtig geluisterd, zelfs door de verkeersregelaars. Het is niet echt mijn soort muziek, maar ik vond het prachtig. Ik werd er helemaal rustig en ontspannen van.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Lichtjestocht

En door naar de Adriaen van Ostadelaan.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Daar trof ik op de hoek weer een vrolijk kerstkoortje aan. Deze keer ondersteund door een meneer op een soort orgel in een koffer en kerstlampjes om zijn nek. De kerstman genoot ook zichtbaar van het gezang.

Lichtjestocht

Tijd om verder te gaan. We waren immers op weg naar de stal waar het kindeke Jezus geboren is.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Vlakbij de Sint-Aloysiuskerk troffen we nog twee herders aan. Ze spoorden ons aan om vlug de kerk in te gaan om de levende kerststal te bekijken.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Ik spoedde mij de kerk in.

Lichtjestocht

En ja hoor! Daar was hij. Het kindeke Jezus. Wat een schatje.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Ik trof nog meer kindekes aan in de kerk.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

Het was druk in de grote, prachtige rooms-katholieke kerk. Te zien aan het podium waren hier ook optredens, maar ik was te laat. Gelukkig kon ik nog wel een kaarsje aansteken.

Lichtjestocht

Lichtjestocht

De prachtige lichtjestocht eindigde niet in de Sint-Aloysiuskerk. De allerlaatste kaarsjes lieten me de straat oversteken naar De Wilg, een vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking en één van de organisatoren. Op hun terrein konden we genieten van vuurkorven, koffie, warme cider, marshmallows en pannenkoeken.

Lichtjestocht

De batterij van mijn camera was inmiddels leeg en mijn geheugenkaartje vol. Tijd om naar huis te gaan. Ik vond de lichtjestocht echt prachtig en ben volgend jaar zeker weer van de partij. Jij ook?

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

17 Reacties

 • Beantwoord Juva 21 december 2015 om 01:15

  Leuk hoor! Met een paar mooie foto’s erbij.
  Ik zat zelf bij de laatste groep. Toen was Maria al naar huis. Ik hoorde wel dat Jezus een ‘Jezetske’ was. Hadden ze zonder schroom gedaan 😉 Geeft toch een ander verhaal, eigenlijk. Maar ik vond het ook mooi en boeiend.
  Leuk verslag!

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 22 december 2015 om 15:34

   Haha, een Jezetske. Waarom ook niet? 🙂 Dank je wel!

 • Beantwoord Jan Duiverman 21 december 2015 om 08:37

  Wat een sfeervol beeld van de Lichtjestocht!!!
  Zelf stond ik bij de stal en heb daar urenlang genoten van stralende gezichten van mensen van 3 tot 83 als ze het kindje zagen.
  (Met dank aan jou heb ik nu een beeld hoe dit jaar de tocht was. Niiiice!)

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 22 december 2015 om 15:36

   Kan me voorstellen dat het heerlijk is om daar te staan. Ik zag vooral veel gefascineerde kinderen. Toen ik de stal aan het fotograferen was, trok een meisje op een hooibaal aan mijn jas. “Kijk”, zei ze terwijl ze naar boven wees, “de kerk lijkt net een kasteel!”. Ze kon niet stoppen met kijken naar het prachtige dak van de kerk.

 • Beantwoord Margriet 21 december 2015 om 15:45

  Mooi verslag! Ik had vrijdagavond dezelfde ervaring als jij vorig jaar had. Ik fietste door het Wilhelminapark naar huis en dacht: waar zijn al die lichtjes toch van?

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 22 december 2015 om 15:36

   Volgend jaar meelopen hoor! 🙂

 • Beantwoord Ineke 21 december 2015 om 18:34

  Heel hartelijk dank voor zo’n mooie reportage. Zelf heb ik even de route op de fiets gevolgd, voor ik bij de Barbeton ging zingen en heel veel kinderen zag genieten van de belletjes en het meezingen. En dan toch de gehele route kunnen volgen dankzij jouw verslag. Fantastisch.

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 22 december 2015 om 15:37

   Heel graag gedaan! Sta je op de foto die ik nam van het koortje bij Bar Beton? 🙂 Ik heb er nog meer gemaakt, misschien leuk om te hebben?

 • Beantwoord Emma 22 december 2015 om 14:24

  Wat een prachtige manier om zo het kerstverhaal te vertellen en wat een wonderschone foto’s! Heel erg mooi, lijkt me leuk om zo’n toch zo eens mee te maken, het lijkt wel een klein beetje spannend te zijn zelfs!
  Enne, je foto’s zijn echt heel erg mooi geworden, heel sfeervol! Prachtig!

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 22 december 2015 om 15:34

   Dank je wel lieverd! 🙂

 • Beantwoord Toos Kirpensteijn. 23 december 2015 om 00:35

  Nelleke, dank je wel voor de prachtige fotoreportage. Ik heb staan zingen in de Jan van Scorelstraat bij Lunchroom Chris en daardoor eigenlijk niets gezien. Door jou foto’s heb ik nu gezien wat zich allemaal afspeelde, in de kerken, in het park en op straat. Heel erg leuk en wat een mooie foto’s.
  Nogmaals bedankt. Toos.

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 23 december 2015 om 18:36

   Graag gedaan Toos! En jij bedankt voor het zingen. Ik heb met de tekst in mijn hand uit volle borst meegezongen. 🙂

 • Beantwoord Hans Kramer 27 december 2015 om 17:08

  Ha Nelleke,

  Geweldige foto’s heb je gemaakt. Mooi met de lichtjes die goed opvallen omdat je dié hebt gemeten bij de belichting waardoor de rest mooi donker wordt. De foto v an jou bij het verhaal “over mij” is waarschijnlijk genomen in de Minrebroederstraat. Als je een mooie kerk (voor mij de mooiste) in Utrecht wil fotograferen ga dan eens op vrijdag of zaterdag kijken in de St. Willibrordkerk op nummer 21. Een prachtige Neo-Gotische kerk met schitterende muurschilderingen.

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 30 december 2015 om 20:09

   Dank je wel Hans!

   Nee, dat is niet de Minrebroederstraat, maar de Haverstraat. Desalniettemin staat een bezoekje aan de St. Willibrordkerk zeker op mijn lijstje. Lijkt me inderdaad schitterend aan de binnenkant.

 • Beantwoord Jos van Noye 28 december 2015 om 22:17

  Welk een mooi, warm licht zo voor het Kerst gebeuren.
  Daar word je in mee genomen, je staat stil bij de warmte die men bij het beleven hiervan ervaart.
  Mooie traditie; ik denk dat elk jaar meer mensen dit gaan waarderen en mee lopen, zingen en stil staan bij het jachtige leven wat wij leiden

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 30 december 2015 om 20:09

   Dat denk ik ook Jos!

 • Beantwoord Hosting Italia 7 juli 2016 om 04:48

  Op zaterdag 2 juli organiseert Puur Oost samen met het Diakonessehuis en de Gemeente Utrecht een feestelijke opening van het kruispunt.

 • Laat je horen