intra mintra
Doen in Utrecht, Kunst

Intra Mintra speelt Seks & Eten – een interview met één van de acteurs

Als Utrechtse blogger die regelmatig schrijft over theater, ontvang ik aan de lopende band persberichten over voorstellingen. Er is een heleboel te doen in Utrecht en iedereen wil natuurlijk dat er over hun voorstelling geschreven wordt. Logisch. Helaas ontbreekt het mij vaak aan de tijd om alles te zien, overal over te schrijven of überhaupt een evenementenagenda voor Hartje Utrecht te maken. Dat wil ik ook helemaal niet. Ik heb naast mijn fulltime baan en talloze hobby’s maar een paar uur per week om aan Hartje Utrecht te besteden en dat doe ik het liefst aan dingen waar ik heel blij van word, zoals fotograferen.

Waarom niet?

Eén van die andere hobby’s waar ik het over had, is acteren bij theatervereniging Intra Mintra. En aangezien ik 28, 29 en 30 april met het stuk Seks & Eten op de planken sta, werd het tijd voor een beetje promotie. Dus ik heb Hartje Utrecht een persbericht gestuurd en een interview met één van de acteurs geregeld: mezelf. Waarom niet?

Intra Mintra

Intra Mintra maakt dit seizoen drie voorstellingen waarvan dit de eerste is. Waarom hebben jullie voor Seks & Eten van schrijfster Esther Gerritsen gekozen?

We hadden eigenlijk een heel ander stuk op het oog. De eerste scène uit dat stuk hadden we ooit gebruikt tijdens een workshop tekstbehandeling en de stijl van de tekst sprak ons zo erg aan, dat we het hele stuk wilden gaan doen. Door allerlei praktische zaken (te veel spelers, te kort stuk, het vervolg nog niet beschikbaar in het Nederlands) lukte dat niet en zaten we vervolgens met 6 spelers en 1 regisseur bij elkaar. Wat nu? We bespraken met elkaar wat ons zo had aangetrokken in de taal van dat andere stuk en daar kwam uit dat we vooral de seks, de fysieke spanning en de vulgariteit interessant vonden. Ja, we zijn een stelletje viespeuken. Na een paar uur brainstormen stelde Marilou dit stuk voor en nadat we het allemaal met rode oortjes gelezen hadden, besloten we om voor Seks & Eten van Esther Gerritsen te gaan.

De voorstelling is geschikt vanaf 16 jaar. Ik denk dat ik wel weet waarom, maar hoeveel vunzigheid kunnen de bezoekers verwachten?

Dat valt gelukkig wel mee. We zijn niet naakt en hebben geen seks op het podium. Beloofd. De vunzigheid zit hem vooral in de tekst. Er komen aan de lopende band kutjes, lullen en godverdommes voorbij. Daar moet je zin in hebben en tegen kunnen. Toch is dat alleen de bovenste laag, als je door het schelden en de provocerende woorden heen kunt kijken, zijn de teksten van Esther Gerritsen erg mooi en to the point. Hopelijk gaan we je een blik geven onder die grove façade van twee mensen die heel graag dichter bij elkaar willen komen, maar niet weten hoe.

Ja, vertel eens, waar gaat het stuk nou eigenlijk echt over?

Seks & Eten oogt in eerste instantie als een klassieke battle of the sexes. Een man en een vrouw, verwikkeld in een gevecht van aantrekking en afstoting. Maar al snel blijkt dat er meer speelt. In de terugkerende momenten van uitbundige seks lijken ze iets te vinden dat ze vervolgens in hun vinnige gesprekken weer kwijtraken. Ze spelen een spel, waarbij ze telkens elkaar proberen af te troeven door nieuwe regels te introduceren. Niets is wat het leek, alles is herdefinieerbaar. Zelfs het spel is spel. Uiteindelijk lijkt ‘doen alsof’ zelfs de sleutel om recht te doen aan de werkelijke verlangens. Een leugen als voorwaarde voor de waarheid. En dat alles verstopt in de twee meest banale activiteiten denkbaar: seks en eten.

Jij speelt samen met jouw medespeelster Marilou de vrouw in dit stuk. Martin, Michiel, Willem en Tim spelen met z’n vieren de man. Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat al deze verschillende mensen toch één personage zijn?

We spelen onze rol natuurlijk allemaal op onze eigen manier. Het is ook niet fijn om elkaar na te gaan doen, dan krijg een soort gekke brij van al onze persoonlijke tics bij elkaar of juist een heel vlak en onuitgesproken persoon. Wat ons het meest heeft geholpen is het bedenken van een uitgebreide back story van beide personages. Onze regisseur Rob de Kuiper heeft ons tijdens de repetities allemaal in onze rol geïnterviewd. Onze antwoorden legden bloot hoe we als acteurs over ons personage dachten en alle antwoorden samen vormden het karakter, de achtergrond en het verhaal van de man en de vrouw. Voor mij persoonlijk was dit heel erg nuttig. Het zijn details die je als toeschouwer nooit te weten krijgt, maar die mij als speler heel erg helpen om te begrijpen waarom ik doe wat ik doe en waarom ik zeg wat ik zeg.

Komt allen!

Nou jongens, volgens mij gaat dit een heel toffe voorstelling worden. Ik ben er zeker bij. Iedere dag. Op het podium. Zie ik je daar? Ik zal wat leuks aantrekken…

Voor meer informatie en op de hoogte gehouden worden, kun je je aanmelden voor het Facebook evenement. Kaartjes reserveren kan op de website van Intra Mintra. Wees er snel bij, want de vrijdagavond is al bijna uitverkocht.

Intra Mintra speelt Seks & Eten
Villa Concordia
Concordiastraat 67A
3551 EM Utrecht

Website
Kaartje

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat je horen