Werkspoorkathedraal
Doen in Utrecht, Mooie plekken, Plaatjes

Ik plukte de nacht in de Werkspoorkathedraal

Op een zonnige vrijdagavond een tijdje geleden, fietste ik samen met Elger naar een voor mij onbekend stukje Utrecht. Tijd om eindelijk eens de Werkspoorkathedraal te bezoeken. Ik had al veel gehoord over deze industriële locatie. Vroeger bouwde de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, ook wel Werkspoor genoemd, hier onder andere bruggen, treinen en stoommachines. Nu zit de HKU in een gedeelte van het fabriekspand en worden er culturele evenementen georganiseerd. Zoals openlucht film festival Pluk de Nacht. Een verslag van een mooie nacht op een betoverende locatie. (Ik riep meteen naar Elger: “ik wil hier trouwen!”)

WerkspoorkathedraalBij binnenkomst waren we meteen onder de indruk van het prachtige gebouw. Dankzij het gouden strijklicht dat door de ramen naar binnen danste, was de omgeving hard en zacht tegelijk. We moesten eigenlijk onze gereserveerde strandstoelen ophalen, maar besloten eerst de tijd te nemen voor foto’s. Als het licht goed is, moet je meteen toeslaan.

Werkspoorkathedraal WerkspoorkathedraalWerkspoorkathedraal WerkspoorkathedraalWerkspoorkathedraalWerkspoorkathedraalWerkspoorkathedraalElger speelde voor ook nog even voor model en ik ging helemaal los.

Werkspoorkathedraal Werkspoorkathedraal WerkspoorkathedraalWat lijkt hij toch veel op Moriarty hè?

Werkspoorkathedraal Werkspoorkathedraal WerkspoorkathedraalZo. Dat was de fotoshoot. Tijd voor Pluk de Nacht. Op dit leuke openlucht filmfestival, die van 26 tot en met 29 augustus in Utrecht plaatsvond, wordt iedere avond een film vertoond. Een bijzondere, want ze kiezen altijd voor films die nog niet eerder in Nederland vertoond zijn. Het festival is gratis, maar je kunt een donatie doen door een strandstoel te reserveren. Dat hadden we gedaan en we waren lekker vroeg omdat we verzekerd wilden zijn van een mooi plekje.

Werkspoorkathedraal WerkspoorkathedraalWerkspoorkathedraal Werkspoorkathedraal Werkspoorkathedraal Werkspoorkathedraal WerkspoorkathedraalWerkspoorkathedraal WerkspoorkathedraalDe film begint pas als het donker wordt, dus er was nog tijd genoeg om het kleine terrein te verkennen. Er was één kraam met eten, The Village stond er met heerlijke filterkoffie en je kon uiteraard bij de bar drinken kopen. Niet veel keus, maar wat er was smaakte goed en een beetje kleinschaligheid is ook wel eens leuk.

Werkspoorkathedraal Werkspoorkathedraal Werkspoorkathedraal Werkspoorkathedraal Werkspoorkathedraal WerkspoorkathedraalTerwijl wij liggen te chillen in onze strandstoelen, wordt het langzaam donker.

WerkspoorkathedraalWerkspoorkathedraal En toen was de batterij van mijn camera leeg. GRRRRR! Maar ik geloof dat jullie wel een beetje een beeld hebben van deze indrukwekkende locatie en leuke filmfestival. We keken uiteindelijk als korte film de bizarre animatie Master Blaster. Er kwamen steeds allerlei mensen uit de anussen van andere mensen. Tsja. Anders kan ik het niet omschrijven. De Japanse filmmaakster Sawako Kabuki zegt het als volgt: “De film gaat over een meisje dat zichzelf wil verstoppen in de endeldarm van de jongen die ze leuk vindt”. Duidelijk verhaal.

De hoofdfilm was Nasty Baby, van Chileen Sebastian Silva. Over een homostel dat samen met hun beste vriendin een kind probeert te krijgen. Ik kon niet helemaal hoogte krijgen van de film. Het leek in eerste instantie allemaal koek en ei maar mede dankzij de manier van filmen voelde het zelfs toen al onheilspellend. Het eindigt dus ook helemaal niet goed… Overigens is Polly (gespeeld door Kristen Wiig) hilarisch en heb ik begrepen dat de meeste van haar grappen geïmproviseerd zijn. Gaaf!

Dus. Conclusie. Pluk de Nacht is een tof festival waar je volgend jaar zeker heen moet als je van alternatieve films in de buitenlucht houdt. Wel een dekentje meenemen! En de Werkspoorkathedraal is een prachtige plek als je van oude industriële gebouwen houdt. En een mooie jongen bij je hebt die graag op de foto gaat.

Werkspoorkathedraal
Tractieweg 41
3534 AP Utrecht

Website
Kaartje

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Beantwoord Kim 20 september 2015 om 07:59

  Een verslag over pluk de nacht, leuk! Wilde er naartoe gaan maar kon niet. Op deze manier ben ik er toch een beetje bij geweest 😊
  Ps. Er staat 26-29 september i.p.v. augustus.

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 20 september 2015 om 20:35

   Oeh, foutje inderdaad. Dank je wel, heb het aangepast. En volgend jaar wel gaan hoor. Was dus erg tof. 🙂

 • Beantwoord marjolein 2 oktober 2015 om 17:21

  Super locatie, zeg! Ga deze tips gelijk even doorgeven aan vriendlief.

  (En JONGENS, blij dat ik je teruggevonden heb. Nadat je aankondigde te stoppen met je plog ben ik gelijk in foetushouding onder een dekentje gaan liggen, dus helemaal gemist dat je hier alweer een nieuw project was gestart. Leuk!)

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 9 oktober 2015 om 11:46

   Hoooooi! Welkom terug. Stop maar met huilen, ik ben er weer! 😉

  Laat je horen