dakhaas
Kunst, Verhalen

Ik ben fan van de Dakhaas

Ik had er volgens mij wel eens over gehoord. Een Utrechts magazine. Maar ja, ik zag natuurlijk zo’n suffe glossy voor me. Met interviews met mensen zoals Maarten van Rossem, Henk Westbroek, Joris Linssen en Claudia de Breij. Niets mis met deze mensen. Maar wel een beetje standaard. En dan natuurlijk ook een mode fotoshoot op het Domplein. Een paar hotspots erin zodat je weet waar in Utrecht je hippe spullen kunt krijgen en waar jij je vervolgens met die hippe spullen het beste kunt vertonen. U weet wel. Gewoon, wat je verwacht van een magazine. Maar toen zag ik een foto van het een editie van de Dakhaas op de Instagram van Roosmarijn voorbij komen. En toen moest ik wel.

Dus ik spoedde mij naar boekhandel Broese. Daar hadden ze maar liefst twee nummers van de Dakhaas in de winkel liggen. De ene ging volledig over de start van de Tour de France in Utrecht en aangezien die me gestolen kan worden, ging ik voor het reguliere voorjaarsnummer. Op de cover een man die uit een raam klimt. Het magazine handzaam en zeker niet glossy. Eerder een beetje ruw en mat. Lekker. Op een zonnige zondag ging ik er eens even voor zitten en las hem in één ruk uit.

dakhaas

Want wat is de Dakhaas leuk! En goed. En bijzonder, met grappige artikelen met vreemde invalshoeken en een goede vormgeving en nergens zijn Maarten, Henk, Joris of Claudia te bekennen. Een verademing. Nu is het natuurlijk helemaal niet leuk om een magazine te bespreken op een blog. Want hoe recenseer je dat? Dus ik plaats maar gewoon een korte opsomming van de artikelen die ik het meest interessant vond, zonder daarmee te veel te verklappen, en dan sluit ik af met mijn favoriete zin. Goed idee toch?

 • Femke runt een asiel voor kamerplanten.
 • Utrecht heeft geen nachtburgemeester meer. Waarom niet? Moet die er weer komen en zo ja, wie zou dat dan moeten zijn?
 • Prachtige scènes uit het Bouwtheater, het venster in Hoog Catharijne vanwaar je de oudste bouwput van Nederland kunt aanschouwen.
 • Lugubere en dramatische moorden uit de geschiedenis van Utrecht.
 • Een geboren en getogen Utrechtse gaat op avontuur in haar eigen stad en beleeft dingen die je normaal alleen in films ziet.
 • Jan Terlouw gaat met zijn dochter op bezoek in hun oude huis en vertelt over de seriemoordenaar die vroeger bij hen over de vloer kwam.
 • Een fotoreportage van wat men zoal in de vensterbank heeft staan.
 • Een spread met gewoon schattige kattenplaatjes.

dakhaasZoals beloofd mijn favoriete zin: “Je kunt mensen die niet beter weten veel verwijten, maar niet dat ze niet beter weten”. Uit een artikel van Frank Heinen over de start van de Tour de France in Utrecht volgende maand. Ik ben een mens dat niet beter weet. Maar nu ik weet hoe tof de Dakhaas is, twijfel ik toch over het aanschaffen van hun speciale editie in samenwerking met wielerblog Het is Koers. Het zou zelfs voor mij zomaar heel erg interessant kunnen zijn.

Om het geheel af te ronden nog even een constatering, een mededeling en een vraag. De Dakhaas heeft er duidelijk een nieuwe fan bij. Ze wezen mij er via Instagram al op dat de nummers die ik gemist heb na te bestellen zijn op hun website. Goede tip, waar ik zeker gebruik van ga maken. Maar waarom heet dit magazine eigenlijk de Dakhaas? Dat is best een beetje een gekke naam. (Al past hij vreemd genoeg wel bij wat het is.)

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

14 Reacties

 • Beantwoord Thomas 9 juni 2015 om 21:33

  Volgens mij eet je teveel hamburgers, want burgemeester is nog steeds zonder ‘r’ tussen e en m 😉

  • Beantwoord Nelleke 10 juni 2015 om 09:10

   Haha, dat komt ongetwijfeld door de invloed van meneer Vrijdag Burgerdag. 😀

 • Beantwoord Sanne 10 juni 2015 om 09:29

  ‘Achterlijke dakhaos’ is een typisch Utregs scheldwoord.

  • Beantwoord Nelleke 10 juni 2015 om 09:29

   Ik hoorde het al via Facebook van de mensen van Dakhaas. Cool scheldwoord! 😀

 • Beantwoord friso 10 juni 2015 om 09:41

  Dakhaas was in de oorlogsjaren een code-naam voor katten. Die werden namelijk gegeten in de oorlogswinter, en dakhaas klonk beter dan Minoes.

  • Beantwoord Nelleke 10 juni 2015 om 09:42

   Ik las het op Wikipedia inderdaad. Ik snap de behoefte aan een code-naam voor de kat die je op je bord hebt. 🙂

 • Beantwoord Leon 10 juni 2015 om 10:00

  Het leuke van de editie over de Tour de France is juist dat die ook voor mensen die niks met wielrennen hebben erg leuk is. Gewoon even lezen dus – er staat een mooi stuk van Frank Heinen in 🙂

  • Beantwoord Nelleke 10 juni 2015 om 10:04

   Oké, oké, ik ben om! 😀

 • Beantwoord Lyanne 11 juni 2015 om 13:39

  Wat leuk! Als echte Utrechter moet ik dit een keer gelezen hebben natuurlijk (en wat heb je een leuke blog!!).

 • Beantwoord Veronique. 14 juni 2015 om 01:21

  Hééé, wat leuk stuit ik zomaar op het blog (i.p.v. plog) van je! Géén idee meer hoe……maar tof is het wel! Mooie foto’s en wetens waardigheden Nelleke, wellicht toch maar eens een bezoekje inplannen aan je geliefde stad. Verhongeren zal ik er in ieder geval niet, keuze te óver! Ben nooit veel verder gekomen dan Hoog C. C.S. en de div. hallen waar altijd (de) schriftelijke examens werden afgenomen…..hmm, blijkbaar associeer ik Utrecht nog steeds met die volgepakte hallen met examenkandidaten & stress en zo snel mogelijk benen nemen ná. Komt er naast het deurenproject ook een een Utrechts poezen/katten gebeuren?
  Gr. Veronique.

  • Beantwoord Nelleke 15 juni 2015 om 12:16

   Hey Veronique! Welkom (terug). 🙂 Utrecht is absoluut meer dan dat. Tijd voor een tweede kans? En een poezen/katten gebeuren is een heel goed idee, thanks!

   • Beantwoord Veronique. 18 juni 2015 om 20:55

    Utrecht krijgt zeker een tweede kans! En leuk dat je (eventueel) ook het katten/poezen gebeuren op gaat pakken. Wellicht kan ook “Dakhaas” iets met je projectjes…… Omdat foto’s maken bijna een tweede natuur van je is geworden (en omdat ik deze site gewoon leuk en informatief vindt, net als die van jou) neem eens een kijkje bij “Rotterdam through my lens” Ik denk dat deze site ook wel in je straatje past.
    Gr. Veronique.

    • Beantwoord Nelleke 25 juni 2015 om 11:09

     Wat een leuke website en mooie foto’s! Ik vind Rotterdam ook geweldig. Dank je wel voor de tip. 🙂

  Laat je horen