dogma
Lekkere plekken

Zondigen met hotdogs bij Dogma

Het is een grijze zaterdagmiddag. Buiten bedekt de motregen alles en iedereen onder een laagje fijne druppels en binnen zit ik te wachten tot Elger klaar is met het bakken van 64 worstenbroodjes. Een Brabantse traditie die ik ieder jaar lijdzaam onderga, aangezien ik ze niet lust en geen varkensvlees eet. Maar in gedachten was ook ik met worst bezig. Hotdogs, om precies te zijn. Hugo van hotdogbar Dogma had me namelijk uitgenodigd om hotdogs te komen eten. Nu klonk dat sowieso al als een goed idee, maar toen ik op zaterdagmiddag met een lichte kater van de fles rode wijn die ik de avond daarvoor soldaat gemaakt had, zat te wachten tot Elger de laatste lading worstenbroodjes uit de oven haalde, kon ik aan niks anders meer denken dan een goede hotdog om eens lekker mee te zondigen.

dogma

dogma

dogma

Meer dan een woordgrap

Zondigen? Ben ik zo iemand die zich schuldig voelt over het eten van alles dat niet glutenvrij of een gojibes is? Nee hoor, maak je geen zorgen. Maar ik dacht: laat ik ook met de titel van deze blogpost in het thema blijven. Want Dogma is natuurlijk een heerlijke naam voor een hotdogbar. Maar het is meer dan alleen een woordgrap. Eigenaren Hugo en Jeroen hebben het dogmatische thema in alles doorgevoerd. De allitererende namen van de verschillende gerechten, de muurschilderingen, het menu, het hoekje waar je je handen kunt wassen, het servetje. Ik ben niet naar de wc geweest, maar ik vermoed dat daar vast ook een mooie verwijzing te vinden is.

dogma

Een muurschildering met als titel Caritas: naastenliefde, de zeven deugd. Gemaakt door Tim Schoonhoven.

dogma

Ook op de servetjes vind je een tekening van Tim Schoonhoven, met als titel No Saints Without Sinner.

dogma

Van het eten van hotdogs worden je handen vies. Hier kun je ze wassen. In onschuld.

dogma

dogma

Alliteratie alom

Hoewel het zeker helpt dat de hele beleving zo leuk is, kom ik natuurlijk wel voor de hotdogs. Bij Dogma komt iedereen aan zijn trekken. Ik eet geen varkensvlees, maar er staan ook worsten van rund, kip en lam op het menu. Ben je vegetariër? Ook geen probleem, op bijna iedere hotdog kan de worst vervangen worden door een huisgemaakte vegetarische. En voor de vegans staat er zelfs een volledig veganistische hotdog op het menu: de vrome vreter. Overigens hebben alle hotdogs zulke fijne allitererende namen. Elger kiest bijvoorbeeld voor de brute beproeving en ik voor de zalige zonde.

dogma

dogma

Zie hier de zalige zonde. Een worst van rund op een heerlijk zacht, wit broodje, afgemaakt met teriyaki dressing, gefrituurde uitjes, mesclun, wakame en zoetzure komkommer. Smullen!

dogma

dogma

dogma

En dit is de brute beproeving. Ook een worst van rund, maar dan met Texas BBQ saus, oude kaas, gefrituurde uitjes, koolsla, jalapeño en tot slot ook nog pulled pork! Klonk mij zeker als een brute beproeving in de oren, maar Elger had hem in een ommezien op.

dogma

Mooi verhaal

Oké. Goed uitgewerkt concept, lekkere hotdogs, wat wil je nog meer? Nou, Dogma heeft ook nog een mooi verhaal. Ze zitten aan de Voorstraat in een oud slagerspand. Daar kwamen ze tijdens het verbouwen pas achter. Een prachtig sierplafond en een marmeren wand kwamen plotseling tevoorschijn toen ze begonnen te slopen. Deze originele elementen van Slagerij Van Hilten hebben Jeroen en Hugo in ere hersteld en behouden.

Maar ook qua aanpak in de keuken vertelt Hugo ons mooie verhalen. Ze laten al hun worsten maken bij één slager. Zij leveren een recept aan en de slager maakt ze voor hen, van goed vlees van eigen koeien en varkens. Daardoor kunnen ze de kwaliteit garanderen, maar soms ook experimenten met bijzonder vlees of andere smaken. Hun vegetarische worsten maken ze zelf en ook het recept voor de bijzonder smakelijke zachte broodjes hebben ze zelf uitgepluist. Het geheim? Iets met de verhoudingen tussen lauwe melk en zachte boter. Nou ja, ik doe het ze niet na, zeg maar. Gelukkig hebben ze een fijne Utrechtse bakker gevonden die de broodjes in wit, bruin en glutenvrij voor ze bakt. En dan tot slot nog de friet. Ook die maken ze zelf. Er staat een grote mand aardappelen op het aanrecht en iedere dag snijden ze daar verse patatjes van.

Nou, dat lijkt me duidelijk toch? Ga hier een keer heerlijke hotdogs eten! Je kunt er maandag tot en met woensdag vanaf 17 uur terecht en donderdag tot en met zondag al vanaf 11.30 uur. Eet smakelijk!

Dogma Hotdogbar
Voorstraat 17
3512 AH Utrecht

Website
Kaartje

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Beantwoord Arie Glas 22 januari 2017 om 00:32

  Kan ze aanbevelen: lekker en voor een normale prijs, op een goed punt in het centrum… wat wil je nog meer!

 • Beantwoord Jacqueline 5 maart 2017 om 14:38

  Als geboren brabantse heb ik wél wat met die Brabantse traditie van Elger. Eigenlijk meer dan met hete hond op brood. Maar na jou blog….. Die ontdekkingstocht durf ik ook wel aan!

  • Beantwoord Nelleke Poorthuis 6 maart 2017 om 16:40

   Ik kan je garanderen dat ze heerlijk zijn! Dit weekend had ik er eentje met een lamsworst en feta… mmmm!

  Laat je horen