gajes in de bajes
Doen in Utrecht, Leuke plekken

Gajes in de Bajes

Vrijdagmiddag ontving ik de brief. Betreft: Veroordeling voor 60 minuten. “Bij dezen, roepen wij u op aan uw burgerlijke verplichting te voldoen door gehoor te geven aan de detentiestelling van 60 minuten. Deze straf dient u dit weekend uit te zitten op 11 juli om 14:00.” Wat ik precies gedaan heb weet ik niet (het zal wel weer openbare dronkenschap geweest zijn), maar dit is foute boel. Ik was al eerder in de gevangenis aan het Wolvenplein, maar dan als bezoeker. Dit keer gaat het heel anders zijn. Gelukkig heb ik een plan. Ik ga ontsnappen…

gajes in de bajesOp zaterdagmiddag sta ik netjes op tijd voor de deur. Je kunt in zo’n geval maar beter een goede indruk maken. Braaf wacht ik tot ik opgehaald wordt. Mijn hoofd draait al overuren. Hoe ga ik hier zo vlug mogelijk weer uit komen?

gajes in de bajesIk ben gelukkig niet alleen. Mijn trouwe handlanger Elger van der W. zal me vergezellen. Hier doet hij nog heel stoer, maar volgens mij schijt hij inmiddels ook zeven kleuren.

gajes in de bajesOnze vrienden Arno en Kirsty sluiten zich bij ons aan. Wat zij uitgevreten hebben blijft een beetje schimmig, maar ook zij moeten de bajes in. We worden opgehaald door Van Lier. Hij is nu nog vriendelijk tegen ons maar waarschuwt dat dit binnen snel gaat veranderen.

gajes in de bajesWe mogen binnen nog even rustig rondkijken in de indrukwekkende gevangenis. Wil je meer weten over deze plek, lees dan mijn verslag van de expositie Alles Onder Controle. Met nog veel meer onheilspellende foto’s.

gajes in de bajesIk denk er nog maar even niet aan dat één van die deuren straks met een knal dicht zal slaan en we dan volledig op onszelf aangewezen zullen zijn.

gajes in de bajesGenoeg geluld. Tijd om ons klaar te maken voor onze straf. Ik kan natuurlijk niet in mijn frivole zomerjurkje de bajes in. En orange is immers the new black. Kirsty en ik hopen op een charmante kleine maat, maar helaas. Mode en de gevangenis gaan niet samen.

gajes in de bajesDeze sluwe boef geeft geen kick. Stiekem zijn we al bezig met het beramen van onze ontsnapping, maar dat laten we uiteraard niet merken aan de bewakers.

gajes in de bajesIk ben er klaar voor. Sluit me maar op.

gajes in de bajesYES! Het is ons gelukt! Precies 45 minuten na onze opsluiting staan we weer buiten. Op dat moment een record, nog geen enkele gevangene is het gelukt om zo snel uit te breken. We togen vlot naar het terras om daar een drankje te drinken op onze herwonnen vrijheid.

Hopelijk begrijp je intussen dat ik mij geheel vrijwillig in deze gevangenis op heb laten sluiten. Sterker nog, ik heb er zelfs voor betaald. Gajes in de Bajes is een gloednieuwe escape room in Utrecht en dankzij de locatie misschien wel de allerleukste. Ergens tussen de ontvangst aan de voordeur en onze eigen gerealiseerde ontsnapping, heb ik een document getekend waarin ik beloof niet te veel van de geheimen van deze escape room vrij te geven. Dat zal ik dus ook niet doen.

Maar ik kan je wel vertellen dat ik de tijd van mijn leven heb gehad. Dat het op een fijne manier best wel spannend is om met z’n vieren door een strenge bewaker opgesloten te worden in een cel. En dat we erg trots waren toen we door goed samenwerken, slim denkwerk en een beetje gehaaid zijn, na drie kwartier uit de cel ontsnapten.

gajes in de bajesIk wil eigenlijk nog zoveel meer vertellen, maar dan verpest ik het voor jullie. Gewoon gaan, dan praten we daarna verder. Want napraten en analyseren is bijna net zo leuk als de puzzels die je tegen komt oplossen. De escape room van Gajes in de Bajes is geschikt voor maximaal zes mensen, maar ze hebben twee cellen dus met een grotere groep kun je ook tegelijk opgesloten worden. Op de website kun je direct een reservering plaatsen. Doen! Voor een overzicht van alle escape rooms in Nederland kun je terecht op escaperoomsnederland.nl.

Gajes in de Bajes
Wolvenplein
3512 CK Utrecht

Website
Kaartje

Oké. Ik vertel jullie nog één ding. Omdat ik het niet kan laten. Naast dat deze escape room zich in de oudste bajes van Nederland bevindt, krijg je bij het ontsnappen ook nog eens hulp van een echte crimineel: Gerrit Boef. Deze kruimeldief en meesterontsnapper (gebaseerd op Gerrit de Stotteraar, die daadwerkelijk uit deze gevangenis ontsnapt is) zat ooit ook in jouw cel en heeft daar wat voor je achter gelaten…

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Beantwoord Judith 15 juli 2015 om 20:18

  Wat leuk!!!!! Gaat op mijn verlanglijstje.
  Ook erg leuk beschreven!

  • Beantwoord Nelleke 16 juli 2015 om 10:09

   Dank je! 🙂

 • Beantwoord Suus 5 augustus 2015 om 16:30

  Gaaf om te lezen, was het niet eng? De claustrofoob in mij denkt meteen al “AH,PANIEK!”. Ik zit wel vaak in De Vrije Wolf (sterker nog, ik zit er nu) omdat mijn vriend er een kantoor heeft en neem dan stiekem een omweggetje om even te dralen.

  • Beantwoord Nelleke 6 augustus 2015 om 09:18

   Nee, ik vond niet eng hoewel ik ook best claustrofobisch kan zijn. Maar de cel is nog behoorlijk groot en ergens weet je natuurlijk wel dat het niet echt is. Het is wel heel spannend, maar op een leuke manier. 🙂

  Laat je horen