escape room The Queen
Doen in Utrecht, Leuke plekken

Een staat van flow bij escape room The Queen

Een woensdagavond in september. Een uurtje of acht. Het is bloedheet en al bijna donker. Een vreemde combinatie, zo hoort een avond in september niet te voelen. Ik parkeer mijn fiets tegenover Oudegracht 183 en pak mijn camera om foto’s te maken van de gevel. Op dit nummer zit de leukste spelletjeswinkel van Utrecht: Subcultures. En Lieke heeft me uitgenodigd. Niet om zomaar een spelletje te komen spelen, maar om een spannende uitdaging aan te gaan. Mijn interesse was gewekt…

escape room The Queen

Escape room The Queen

In een werfkelder onder Subcultures hebben ze namelijk een escape room gebouwd. En iedereen die mij een beetje kent weet dat ik dol ben die dingen. Ik ontsnapte al eens uit de Wolvenplein gevangenis, loste in een andere werfkelder een mysterie op en pleegde met een topteam een bijzondere roof. Met dat topteam heb ik nu ook weer afgesproken. Samen met Arno, Gaby, Elger zal ik me straks op laten sluiten in escape room The Queen.

escape room The Queen

Geen spoilers

Het was tot dan toe een rare dag vol stress. Zo’n zoals-verwacht-loopt-alles-anders-dag. Ik kom dus ook wat oververhit en overprikkeld bij Subcultures binnenvallen en heb geen idee wat ik kan verwachten. Als ik klaar ben met foto’s maken van de buitenkant van de winkel, klop ik aan. Tijn, de eigenaar van de winkel, doet de deur voor ons open en zegt…

Nee.

Stop.

Ik ga niet vertellen wat hij zei. Alles wat ik opschrijf over wat er binnen gebeurde zou een spoiler zijn. The Queen is als een nieuw seizoen van Game of Thrones (voor de mensen die de boeken niet gelezen hebben): hoe minder je weet, hoe mooier de ervaring.

escape room The Queen

Wat ik wel wil vertellen

Ik wil wel kwijt dat dit weer een totaal andere escape room is dan dat ik tot nu toe gedaan heb. Eigenlijk dekt de term escape room de lading helemaal niet. Het gaat namelijk niet om het ontsnappen. In veel escape rooms zit de deur niet eens op slot. Op de website noemen ze het dus ook een Real Adventure Game, wat mij betreft een veel betere term. Bij The Queen word je namelijk meegenomen in een verhaal over Beatrice Taylor, een geniaal chemicus die in die werfkelder iets aan het doen is dat het daglicht niet kan verdragen. Beatrice Taylor is een karakter uit het korte verhaal Royal Jelly van Roald Dahl en The Queen is dus ook een eerbetoon aan deze geweldige schrijver. Maar nu stop ik echt met dingen vertellen hoor. Ga het gewoon zelf ervaren.

escape room The Queen

Flow

Maar Nelleke, wat is er nou eigenlijk zo leuk aan The Queen? Want je kunt wel zeggen dat we daar naartoe moeten, maar het is lastig om jou op je woord te geloven.

Snap ik. Ik zal het uitleggen. Ken je het begrip flow? Het is een term uit de psychologie. Je bevindt je in een staat van flow als je volledig opgaat in je bezigheden, jezelf en de tijd uit het oog verliest en geconcentreerd en doelgericht werkt aan iets vanuit een intrinsieke motivatie, omdat jij het zelf wilt en leuk vindt. Sinds ik geen kind meer ben, bevind ik me helaas niet meer zo vaak in een staat van flow. En dat is zonde, want het is een heerlijk gevoel om ergens helemaal in op te gaan en jezelf even te verliezen. Bij escape rooms lukt me dat. Vooral bij degene met een goed verhaal, zoals The Queen. Je merkt dat de makers over alles goed nagedacht hebben en dat alle spelelementen zo samenkomen dat je helemaal meegenomen wordt in het verhaal. Oftwel: je ervaart flow. Heerlijk!

escape room The Queen

Napraten

Omdat je dus zo lekker in die flow zit, gaat de tijd ontzettend snel. Je hebt een uur, maar die vliegt voorbij en voor je het weet is alles over. Om de ervaring toch nog wat langer te laten duren, ben ik dol op napraten. Dat kan natuurlijk met de andere leden van jouw team, maar het is nog leuker als de maker van de escape room gezellig met je meedoet.

Ook dit was bij The Queen fantastisch. Tijn, de eigenaar van de spelletjeswinkel Subcultures, nam uitgebreid de tijd om alles uit te leggen. Samen hebben we alles wat ons net overkomen was geanalyseerd. Hij beantwoorde al onze vragen en wist van alles te vertellen over escape rooms. Zo herken je de gepassioneerde expert. En als ik later boven in de winkel vraag naar een spel dat net die dag binnen gekomen is, zitten we een minuut later zomaar met z’n allen aan de grote tafel voorin een potje te spelen.

escape room The Queen

Dus heb je een vrije ochtend, middag of avond en wil jij ook wel weer eens die staat van flow voelen? Boek real adventure game The Queen en verlies jezelf even. Op de website vind je de prijzen en de beschikbare data en kun je meteen reserveren.

Escape room The Queen
Oudegracht 183
3511 NE Utrecht

Website
Kaartje

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

  • Beantwoord Freek over escape room nijmegen 15 december 2016 om 09:04

    Leuke blog Nelleke, Ik ben zelf laatst ook naar een escape room in Nijmegen geweest. Ik vond het erg lastig maar wij zijn net aan ontsnapt! Ik snap wat je schrijft over de flow, ik ging ook helemaal op in het verhaal. Genoeg om over na te praten achteraf dus, ik herkende het verhaal Helemaal!

  • Laat je horen