SPRING
Doen in Utrecht, Kunst

Een voorproefje op SPRING

Dit jaar heb ik mijn vakantie nogal ongelukkig gepland. De één na de andere leuke uitnodiging ploft op mijn digitale deurmat en ik moet ze allemaal afzeggen. Nu is op vakantie gaan absoluut geen straf en heb ik echt niets te klagen, maar toen Salomé van SPRING mij mailde met een uitnodiging voor een voorstelling en een rondleiding inclusief een kijkje backstage baalde ik wel even. Ik realiseerde me dat ik mijn vakantie precies tijdens SPRING gepland heb! Vorig jaar zag ik daar nog de bijzondere locatievoorstelling Re-enactment of the now en ik was erg benieuwd naar wat het programma dit jaar te bieden heeft. Gelukkig had Salomé een goed idee en kreeg ik afgelopen maandag al een klein voorproefje…

Ik zag alvast iets van SPRING

Op maandagavond werd ik verwacht in Het Huis Utrecht voor een preview van IN.somial van lichtontwerper Vinny Jones. Zij staat tijdens SPRING met haar installatie in Galerie SANAA aan de Jansdam. Maar voordat het zover is, moest er getest worden. En ik was één van de gelukkig proefkonijnen.

SPRING

IN.somial

Ik schreef vorig jaar ook al dat ik het liefst met weinig voorkennis naar dit soort dingen ga, ik laat me graag verrassen. Maar de woorden ‘lichtontwerper’ en ‘installatie’ zeiden me zo weinig, dat ik toch maar even ben gaan googlen. Dan vind je eerst heel veel foto’s van Vinnie Jones, die Britse acteur en ex-voetballer wiens boeventronie ik vooral ken van films als Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Maar die is het dus niet. Ten eerste schrijf je Vinny Jones met een y, ten tweede is Vinny een vrouw en ten derde is Vinny ‘zintuigelijk scenograaf’. Dat betekent volgens mij dat zij een vorm van theater maakt waarbij theater, beeldende kunst en technologie samenkomen met licht, geluid en geur, resulterend in een ervaring die bij de bezoeker alle zintuigen prikkelt.

Een installatie is geen escape room

Laat ik beginnen met zeggen dat ik je van harte kan aanraden om voor 5 euro een kaartje te kopen voor IN.somnial en een bijzondere 15 minuten te beleven in Galerie SANAA. Ik zal je een klein beetje vertellen over mijn ervaring tijdens de preview, maar ook weer niet te veel, want zoals ik al zei: zulke dingen zijn het beste om gewoon te ondergaan, zonder te veel voorkennis.

SPRING omschrijft IN.somnial als poëzie voor de zintuigen en dat kan ik beamen. Je bevindt je in de slaapkamer van dichteres Sonia en al snel wordt duidelijk dat Sonia last heeft van slapeloosheid en daar bijna aan onderdoor gaat. Je ziet, hoort, voelt en ruikt van alles en wordt zo meegenomen in een wereld op de rand van droom en realiteit. Het deed me denken aan mijn eigen slapeloze nachten, het eenzame en machteloze gevoel wat je kunt hebben als anderen vertrokken zijn naar dromenland, jou achterlatend in een verstilde en lege wereld. Maar ik voelde me soms ook een indringer in het leven van Sonia, een observant van één van haar persoonlijkste en kwetsbaarste momenten.

Ik denk dat iedere bezoeker zich in zo’n installatie anders gedraagt. Andere dingen doet, ziet en aanraakt. Ik had in eerste instantie de neiging om de ruimte als een escape room te behandelen (dat krijg je ervan als je jezelf zo vaak op laat sluiten), maar na een paar minuten realiseerde ik me dat dit geen race tegen de klok was, ik niet hoefde te ontsnappen en dat ik simpelweg al mijn zintuigen open mocht zetten voor een bijzondere ervaring. En dat was het.

The Family bingewatchen

Iets anders wat ik heel graag had willen doen als ik in Utrecht zou zijn geweest, is The Family van Theater Utrecht bingewatchen. In de Paardenkathedraal spelen ze al een tijdje aflevering 1, 2 en 3 van deze hilarische, schokkende, meeslepende en ontroerende voorstelling over een familie die elkaar haat en van elkaar houdt. Je weet wel, zoals familie eigenlijk altijd wel een beetje is. Tijdens SPRING gaat aflevering 4 in première. Ik ben hier heel benieuwd naar en had graag op donderdag 25 of zaterdag 27 mei alle vier de afleveringen achter elkaar gebingewatcht. Misschien kun jij dat voor me doen en me dan laten weten hoe het was?

SPRING 2017

Praktische informatie

SPRING vindt plaats van 18 tot 27 mei op verschillende locaties in Utrecht. Naast voorstellingen in theaters als de Stadsschouwburg en Theater Kikker, zijn er ook performances in Winkelcentrum Kanaleneiland, Gevangenis Wolvenplein en op de Uithof. Tijdens dit performing arts festival zie je theater en dans, maar ook fotografie, film, muziek en beeldende kunst. Of een verfrissende combinatie van alle genoemde disciplines.

Meer informatie, foto’s, het volledige programma en de kaartverkoop vind je op de website van SPRING.

Credits foto: Giene Klein Gebbink.

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat je horen