Aan de Slachtstraat
Doen in Utrecht, Leuke plekken, Mooie mensen

Op zaterdag moet je Aan de Slachtstraat zijn

Opeens kwam het voorbij. Volgens mij was het op Twitter. @slachtstraat. Als profielfoto een feestelijk plaatje van Onno, Fleur en Mustafa. Een raadselachtige tweet die beloofde dat er op 29 augustus iets op de Slachtstraat zou gaan gebeuren. En dat echte Utrechters wel weten waar dat is. Nu weet ik inderdaad waar dat is. En ken ik Onno, Fleur en Mustafa een beetje, waardoor ik ook het vermoeden had dat hetgeen er stond te gebeuren tof zou zijn. Ik kreeg gelijk. De Slachtstraat is vanaf nu iedere laatste zaterdag van de maand waar je moet zijn. Om 16.30 uur. Ik zal je vertellen waarom.

Aan de SlachtstraatMustafa, Fleur en Onno werken alledrie bij de NOS en wonen ook allemaal in Utrecht. Dat schept een band. Ze misten een plek om bijgepraat te worden over hun stad. Op een ongedwongen manier. Zoals Mustafa het verwoordt: je kunt natuurlijk op de publieke tribune aanschuiven tijdens een raadsvergadering. Maar wie doet dat nou? Ik niet. Dus bedachten ze Aan de Slachtstraat. Een maandelijkse talkshow die je in een typisch Utrechts café live kunt bekijken en beluisteren. Met een biertje in je hand. Leuke gasten, ongenuanceerde meningen en wat live muziek. Een betere besteding van je zaterdagmiddag is er niet.

Aan de SlachtstraatAan de SlachtstraatNadat Mustafa ons welkom geheten heeft in café ’t Hoogt en heeft uitgelegd waar we eigenlijk naar staan te kijken, begint Aan de Slachtstraat meteen goed met gemopper van Daan Windhorst. Daan is zo iemand waarover ik graag zeg dat ik hem “ken” omdat hij heel grappig is en veel toffe dingen doet zoals scherpe theaterteksten schrijven en gênante verhalen uit mijn wilde jaren verwerken in de televisieserie Suspicious Minds. (Nu allemaal die laatste hier gaan kijken en gokken welke van de scènes mij een keer is overkomen. En omdat het gewoon echt een goede serie is.) De bittere waarheid is dat ik Daan al wel heel lang volg op Twitter en een keer naar zijn voorstelling ben geweest op de Parade, maar dat ik hem nog nooit eerder in het echte leven sprak. Gelukkig kwam daar zaterdag verandering in. Daan blikte op weergaloze wijze terug op afgelopen zomer in Utrecht en maakte dankbaar gebruik van de Tour de France, Mr. Jacks, een zeehond en zijn feilloze gevoel voor timing bij het plaatsen van een grap. Zoals je kunt zien aan Onno op de achtergrond van bovenstaande foto, zat de stemming er lekker in.

Aan de SlachtstraatVervolgens kropen er twee voor mij onbekende mensen bij Onno en Mustafa aan tafel. Het blijken fotograaf Fleur Wiersma en oud-gevangenisdirecteur Harry Versteeg te zijn. Zij gingen het hebben over de Wolvenplein gevangenis! Mij niet onbekend, want ik liet me er al eens opsluiten en bezocht er een expositie. Harry vertelde enthousiast over hoe het er aan toeging in zijn gevangenis. Bijvoorbeeld over de schreeuwers, die ik ’s avonds laat als mijn werk in de horeca erop zat ook vaak tegenkwam aan de kade. Als de liefjes van de mannen die vast zaten maar hard genoeg schreeuwden, konden zij ze horen. Een fascinerend gezicht. Heel even haalde hij het beleid van Teeven aan, maar echt politiek getint werd het gesprek niet. Dat er nu een hipsterkoffietentje in zijn gevangenis zit, doet Harry alleen maar goed. Zo blijft het pand in gebruik en onderhouden totdat het zijn definitieve bestemming gevonden heeft. Fotograaf Fleur Wiersma had de eer om in een bijna lege gevangenis foto’s te mogen maken. Ik heb de foto’s bewonderd tijdens de expositie Onder Controle en ze heeft dit bijzondere stukje geschiedenis van Utrecht prachtig vastgelegd.

Aan de SlachtstraatEr was ook muziek! 3FM-DJ Herman Hofman nam tijdens deze editie van Aan de Slachtstraat Utrechts talent mee. Hij betoogde met veel vuur dat bands airtime op de radio overschatten en dat nummers schrijven, veel spelen en nog meer optreden veel belangrijker zijn voor beginnende bands.

Aan de SlachtstraatTijdens deze eerste editie liet Herman ons kennis maken met A Brighter Light. Frontman Ted Griffioen had zijn band niet meegenomen maar speelde akoestisch prachtige ingetogen nummers.

Aan de SlachtstraatEn Toxic van Britney Spears. Die ik van begin tot eind mee kon zingen. Ik was niet de enige. En zoals je kunt zien was het publiek inmiddels groot fan van Ted. Na afloop van de talkshow verkocht hij zijn EP. Je mocht zelf weten wat je er voor wilde betalen.

Aan de SlachtstraatHugo Emmerzaal van filmtheater ’t Hoogt kreeg ook even de microfoon voor een filmpitch. Met verve pleitte hij voor de film Dheepan. Hij deed echt zijn best, maar toch ben ik niet van plan de film te gaan zien. De trailer in het Tamil met Franse ondertiteling hielp daarbij niet echt. Sorry Hugo. Ik ben benieuwd naar je volgende pitch. Ben je ook explicateur? Want dan ben ik jaloers. Dat wil ik namelijk stiekem heel graag worden.

Aan de SlachtstraatTijd voor de hoofdgast. Herman van der Zandt schoof aan en werd door Mustafa geïntroduceerd als ‘de leukste nieuwslezer van Nederland’. Dat kan ik alleen maar beamen. Wat volgde was een goed gesprek over de relatie tussen Herman en Utrecht aan de hand van een foto.

Aan de SlachtstraatDeze foto. Gemaakt door Elger. Die de opdracht kreeg om met Herman naar zijn favoriete plek in Utrecht te gaan. Herman vertelde dat hij het lastig vond om te kiezen, maar dat het volgens hem ondergewaardeerde Rotsoord wel wat schijnwerpers verdient. Verder heb ik eerlijk gezegd niet zo goed opgelet. Ik was te druk met zelf foto’s maken en de mooie foto van Elger bewonderen. En stiekem was ik ook een beetje Elger zelf aan het bewonderen. Kijk maar.

Aan de SlachtstraatOeh la la.

Oké, terug naar de talkshow.

Aan de SlachtstraatHerman vertelde ook over zijn fiets en waar hij allemaal gewoond heeft. Dat er niet te veel toeristen naar Utrecht moeten komen. Over het presenteren van de ploegen van de Tour de France en dat hij daar een dag van tevoren voor gevraagd werd. We keken een filmpje waarin we zagen dat Herman vele talen spreekt op het podium in het Lepelenburgpark. Het voelt als een gesprek tussen een paar vrienden, in plaats van een interview. Prettig.

Aan de SlachtstraatDe show zat ondanks het ontspannen huiskamersfeertje toch strak in elkaar. Volgens mij was dat vooral te danken aan Fleur, die met het draaiboek en een timer aan de statafel naast mij stond. Meedogenloos gebaarde ze naar de mannen aan de tafel dat het tijd was om af te ronden.

Aan de SlachtstraatDe show werd afgesloten door Elja Looijestijn, de hoofdredacteur van mijn favoriete magazine de Dakhaas. Ze geeft aan dat ze geen onderwerp voor haar column door had gekregen van de organisatie, maar dat hij toevalligerwijs goed aansluit bij het onderwerp dat Daan en Herman ook al aankaartten: de (toename van) toeristen in Utrecht. Elja duikt dieper in op de kersverse slogan Act like a local en roept de toeristen op dat letterlijk te nemen. Want de locals hier houden zich meestal gedeisd en schreeuwen niet van de daken. (En sommige maken websites over hun stad die ze vol proppen met mooie foto’s en lyrische verhalen. Maar dat terzijde.)

Ik had een heerlijke middag aan de Slachtstraat en ben erg blij met dit nieuwe evenement. Vanaf nu kun je iedere laatste zaterdag van de maand om 16.30 uur in café ’t Hoogt terecht voor een fijne portie Utrecht. Volg Aan de Slachtstraat op Twitter, Instagram of Facebook om op de hoogte te blijven van de komende edities. Op 26 september is de eerstvolgende. Ik zie je daar!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat je horen